Hankook vystavuje na veletrhu CES 2022 futuristickou koncepci bezvzduchové pneumatiky i-Flex s modulární platformou Plug & Drive

11. února 2022, 9:39

Řešení autonomní mobility budoucnosti vyžadují novou generaci pneumatik, které kombinují minimální údržbu s maximální bezpečností a vynikajícím komfortem. Pro tuto oblast použití jsou předurčeny nepneumatické pneumatiky (NPT). Globální výrobce pneumatik, společnost Hankook Tire & Technology představuje svou bezvzduchovou pneumatiku „i-Flex“ ve společné prezentaci s firmou Hyundai Motor Company, a to na největší světové akci pro spotřební technologie, CES 2022, která se koná 5. – 8. ledna.

Hankook i-Flex

Společnost Hyundai Motor Company na veletrhu CES 2022 poprvé představila svůj modul Plug & Drive (PnD). Modul je založen na robotické technologii, která umožňuje mobilitu věcí (MoT), což je ekosystém, ve kterém jsou všechny objekty mobilní. Hankook i-Flex je vyrobena tak, aby maximalizovala vlastnosti a funkce modulu PnD.

i-Flex je futuristický nepneumatický koncept pneumatiky s biomimetickým designem. Kompaktní 10palcový formát, průměr 400 mm a šířka 105 mm v kombinaci s bezvzduchovou konstrukcí, dělají z této nejnovější verze optimálního přepravního pomocníka. A na rozdíl od konvenčních pneumatik jsou nehody způsobené propíchnutou pneumatikou dávnou minulostí. Navíc tato pneumatika nevyžaduje sledování tlaku vzduchu ani dofukování, což z ní činí optimální řešení pro zcela nezávislá vozidla.

i-Flex byl vyvinut pomocí přísných biomimetických studií a testů. Aby pohlcovala otřesy vozovky a unesla i těžká břemena, byl vyvinut systém vícevrstvého do sebe zapadajícího paprsku, který je inspirován buněčnou strukturou živých organismů. Vícevrstvé vzájemně propojené paprsky skládají pro lepší tlumení nárazů buňku ve třech rozměrech a zároveň umožňují spojení šestihranných a čtyřúhelníkových buněčných struktur s odlišnou tuhostí pro stabilnější podporu zatížení.

Vydutý profil běhounu ve tvaru písmene C navíc zajišťuje maximální velikost kontaktní plochy, což přispívá k bezpečnosti silničního provozu. Běhoun, navržený pro více směrný pohyb vozidla, má charakteristický voštinový design těla pneumatiky.

Společnost Hankook Tire se věnuje budování udržitelnější budoucnosti v oblasti mobility, a proto od roku 2010 pracuje na technologii nepneumatických pneumatik. Toto neustálé úsilí vedlo i ke zrodu pneumatiky i-Flex, bezvzduchové pneumatiky s vysokou mírou bezpečnosti, nenáročnou údržbou a vysokou udržitelností – která nyní slouží jako ideální řešení pro budoucí mobilitu. Společnost Hankook pokračuje ve svém výzkumu a vývoji, aby se mohla nadále zlepšovat.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!