Nokian Tyres slaví 90. výročí své inovace, zimní pneumatiky

11. října 2024, 13:17

Zimní pneumatika slaví na podzim 90. výročí. Společnost Nokian Tyres vynalezla první zimní pneumatiku na světě v roce 1934 a o 90 let později je i nadále průkopníkem bezpečné jízdy v zimě. Zimní pneumatiky se neustále vyvíjí, aby splňovaly požadavky současných řidičů a měnících se podmínek.

Pneumatiky Nokian Tyres

Nokian Tyres vynalezla zimní pneumatiku, aby si poradila s náročnou finskou zimou. Před inovací provedenou společností Nokian Tyres neexistovaly pneumatiky vhodné pro ježdění v zimě: pneumatiky měly hladký povrch a musely se na ně nasazovat sněhové řetězy, aby si v zimě zachovaly přilnavost. Zimní pneumatika měla hrubý vzorek kvůli přilnavosti a trakci a vzorek byl současně navržen natolik široký, aby z něj za jízdy vypadával sníh, což umožňuje bezpečné řízení na zimních vozovkách.

První zimní pneumatika na světě Kelirengas, pneumatika do náročných povětrnostních podmínek, byla určena zejména pro nákladní vozy a o dva roky později, v roce 1936, byl uveden vylepšený design konkrétně pro osobní vozy, Lumi-Hakkapeliitta, tedy sněhová Hakkapeliitta. Aby vyhověla nárokům na kluzkých vozovkách, v důsledku vyššího počtu vozidel a plužení, byla Lumi-Hakkapeliitta vybavena malými přísavkami bránícími prokluzování na ledovce. O téměř 90 let později je Nokian Tyres Hakkapeliitta jednou ze světově nejznámějších značek zimních pneumatik.

Tato inovace odstartovala revoluci v zimním řízení: náhle bylo možné dojet mnohem dále a bezpečněji, bez ohledu na počasí. Na začátku šedesátých let se součástí designu staly kolíky, které představují další inovaci pro bezpečnou jízdu v zimě.

Moderní zimní pneumatika je bezpečná i udržitelná

Zimní pneumatika je jako jedna z nejdůležitějších součástí bezpečnostního vybavení pro jízdu v zimě stejně relevantní dnes, jako byla před 90 lety. Moderní zimní pneumatika je vyrobena ze směsi asi 100 různých surovin, tedy asi třikrát více než zimní pneumatiky ve třicátých letech, mezi než patří obnovitelné i recyklované materiály.

„Zimní pneumatika nás naučila, že můžeme zajistit bezpečnost předcházením problémům. Stejně jako se mění svět, tak i problémy. Za těchto 90 let se změnily povětrnostní podmínky, byly inovovány nové materiály a vývoj produktů poskočil směrem k výrobě více a více udržitelných pneumatik,“ říká Teemu Soini, VP Nokian Tyres pro inovace a vývoj.

Dvěma hlavními oblastmi naší inovace a vývoje jsou bezpečnost a udržitelnost, přičemž zejména u zimních pneumatik je prioritou bezpečnost.”

Různé jízdní podmínky si žádají různé zimní pneumatiky

Moderní zimní pneumatiky vychází z desetiletí vývoje a inovace produktů. Nepřetržité testování ve skutečných zimních podmínkách, například v testovacím středisku Nokian Tyres ve finském Laponsku, zaručuje, že pneumatiky od vynálezce zimní pneumatiky dokáží zajistit bezpečnost řidičů za všech podmínek.

„Různé jízdní podmínky vyžadují různé typy zimních pneumatik, protože se zimní podmínky ve velké míře liší podle oblasti a jejího klimatu: ve střední Evropě v zimě více prší, zatímco ve Skandinávii pokrývá silnice sníh nebo led. Proto Nokian Tyres vyrábí své zimní pneumatiky podle podmínek oblasti, kde se s nimi má jezdit,“ uvádí Marko Saari, VP vývoje produktů u Nokian Tyres.

Kromě různých zimních podmínek ovlivňuje vývoj zimních pneumatik také vývoj technologie vozidel.

Společnost Nokian Tyres vyrábí zimní pneumatiky pro severský trh a Severní Ameriku ve svém finském výrobním závodu a pneumatiky pro střední Evropu budou zhotovovány v její továrně v Rumunsku.

Nejnovější zimní pneumatiky od Nokian Tyres určené pro evropské řidiče nabízí jedinečnou bezpečnost a spolehlivost na silnici.

Pneumatiky Nokian Tyres Snowproof 2 pro osobní vozy a Nokian Tyres Snowproof 2 SUV pro sportovní – užitková vozidla a crossovery jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální bezpečnost i v náročných zimních podmínkách. Nokian Tyres Snowproof 1 zůstávají spolehlivou volbou pro každodenní ježdění a nabízí spolehlivou přilnavost na sněhu i břečce. Pro těžká užitková vozidla jsou určeny pneumatiky Nokian Tyres Snowproof C, které zvládají vysoká zatížení a rozsáhlé opotřebení, což zajišťuje jejich dlouhou životnost.

Na oslavu svého 90. výročí spouští společnost Nokian Tyres pro zimní období výroční kampaň, která rovněž zahrnuje kvízovou soutěž pro řidiče z vybraných evropských zemí. Účastníci si mohou otestovat své znalosti značky a jejích výrobků, přičemž mohou ve čtyřech soutěžních kolech vyhrát sadu prémiových zimních pneumatik.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!