Poškození zapalovacích svíček: Pozor na nářadí!

17. února 2020, 11:17

Při údržbě některých automobilů se stane, že dojde k poškození zapalovacích svíček. Technické oddělení firmy NGK problém analyzovalo a ukázalo se, že nejčastější příčinou poškození zapalovacích svíček během montáže bylo použití nevhodného nářadí.

Po demontáži zapalovacích svíček se našly trhliny na izolátoru. Tyto trhliny umožňují pronikání jisker přes izolátor, což má za následek výpadky zapalování. Trhliny na izolátoru byly způsobeny nárazy do boční stěny. Vizuální kontrola navíc ukázala stopy působení nadměrné síly, která měla za následek mechanické poškození pouzdra zapalovací svíčky.

Příčina

K těmto případům docházelo mimo jiné u motorů BMW – kód N43 (čtyřválec) a N53 (šestiválec). U těchto motorů je zapalovací svíčka namontována v úzkém otvoru, který se navíc ohýbá pod úhlem více než 5°. Z tohoto důvodu se musí zapalovací svíčka demontovat a utahovat pomocí speciálního kloubového násadkového klíče. Není možné používat běžný násadkový klíč, protože to vede k nesprávnému dosednutí klíče na zapalovací svíčku.

Montážní poloha zapalovací svíčky není vidět z horní části otvoru. Z tohoto důvodu mechanici často používají běžný násadkový klíč, kterým svíčku dotahují na sílu (dokonce na svíčku klepou). To dokazují stopy na svíčce. Protože jsou zapalovací svíčky namontovány pod úhlem, násadkový klíč vyvíjí tlak na bok svíčky, což způsobuje prasknutí izolátoru.

Prevence

Aby nedošlo k poškození, musí se vždy použít speciální klíč. Takové nářadí je k dostání u specializovaných výrobců nářadí (Poznámka: je nutná šestihranná násadka!).

Speciální nářadí na svíčky
Zdroj: NGK Spark Plug Europe
  1. Průřez hlavou motoru BMW N43 (čtyřválec) nebo N53 (šestiválec) s viditelným montážním prostorem zapalovací svíčky a šikmo uchycenou zapalovací svíčkou.
  2. Použití běžné násadky, místo kloubové, způsobuje poškození zapalovací svíčky v důsledku vychýlení klíče a zapalovací svíčky.
  3. Kloubový násadkový klíč pro zapalovací svíčky zabraňuje poškození izolátoru.
Poškozená svíčka
Zdroj: NGK Spark Plug Europe
  1. Stopy násadkového klíče, který byl nasazený silou.
  2. Trhliny na izolátoru vedou k jeho probití (poničená svíčka – strhnutý závit)

Technická pomoc

Výrobce zapalovacích svíček – firma NGK, zveřejnila na svém kanále YouTube instruktážní videa týkající se tohoto problému. Od roku 2015 společnost poskytuje pomocí této video platformy materiály pomáhající automechanikům. Kromě toho jsou na webové stránce firmy NGK dostupné materiály ve formě e-návodů pro celou řadu dílů, vyráběných tímto výrobcem. Instruktážní videa najdete na adrese: www.youtube.com/ngksparkplugeurope.

Krátké animované klipy vytvořené technickým oddělením pojednávají o diagnostice, instalaci a charakteristikách produktů NGK. Jsou určeny především pro autoservisy a distributory, ale také pro všechny řidiče, kteří se zajímají o toto téma. Jeden z filmů informuje například o utahovacích momentech zapalovacích svíček. Brzy se k nim připojí další. Každý film je produkován v několika jazycích.

NGK youtube kanál

Můžete se podívat na instruktážní video také přímo zde:

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!