Co dělat s vybitým akumulátorem u hybridního vozidla?

17. října 2022, 14:36

Hybridní automobily používají kromě trakčních baterií, které zajišťují elektrickou energii pro pohon vozu, také malou baterii podobnou té, která se nachází v automobilech s konvenčním pohonem. Slouží k zajištění napájení v klidovém stavu pro komponenty, jako je ovládání elektroniky, bezdotykové otevírání, centrální zamykání nebo systém monitorování trakční baterie. Tento typ napájení se používá také u elektromobilů pro nízkonapěťové systémy. Co dělat, když taková baterie vypoví službu?

Příkladem může být vůz Tesla Model Y, který má 12voltovou baterii umístěnou v prostoru pod čelním sklem. Za běžných provozních podmínek je tato baterie prakticky bezúdržbová. Vzhledem k tomu, k čemu se využívá, má však 12voltová baterie malou kapacitu, a proto se může rychleji vybíjet. Kdy se to může stát? Například v případě delších prostojů se zapnutými spotřebiči, např. na semaforech, při zapnutém rádiu nebo vyhřívání zadního okna či sedadel. Když se k tomu přidá stárnutí akumulátoru, máme zde zaručený recept na rychlé vybití záložního akumulátoru. V hybridních a elektrických vozech se tato baterie nedobíjí alternátorem, ale elektromotorem, který se při rekuperačním brzdění mění na generátor, který dobíjí trakční baterie a právě akumulátor.

Dlouhodobé stání může vést k úplnému vybití akumulátoru, což má za následek, že trakční baterie není schopna ovládat a pohánět startér nebo elektromotor. To znamená, že i plně nabitý hybridní nebo elektrický automobil se může díky vybité malé olověné baterii stát nepojízdný.

Nabíjení záložních baterií u hybridů
Při nabíjení záložních baterií hybridních vozidel by se měla používat nabíječka s elektronickým ovládáním, která dokáže rozpoznat typ baterie a nastavit vhodnou strategii nabíjení.

Tyto olověné akumulátory lze vyrábět v různých technologiích, a to jak standardní, AGM nebo EFB technologií. V hybridních a elektrických automobilech je lze dobíjet případně nastartovat s využitím „vypůjčeného“ proudu z jiné baterie pomocí startovacích kabelů nebo připojením startovacího zdroje, tzv. boostru. Při nabíjení by se však měla používat nabíječka s elektronickým řízením, která dokáže rozpoznat typ baterie a nastavit vhodnou strategii nabíjení.

Jakou baterii vybrat pro hybridní vozidlo?

Baterie pro hybridní vůz musí splňovat přesné požadavky výrobce vozu. Někdy se však objeví snaha o „vylepšení“ původního vybavení. Týká se to majitelů některých hybridů z Japonska, kde baterie AGM srovnatelná s baterií pro motocykl může stát i více než 3000 Kč.

Proč tedy používat technologii AGM v hybridním automobilu, kde nedochází k extrémnímu odběru proudu například při startování motoru? Protože akumulátor AGM je odolnější vůči cyklickému zatížení, tj. pravidelnému vybíjení a nabíjení než standardní olověný akumulátor.

Baterie AGM navíc snese mnohem vyšší nabíjecí proudy, což znamená, že je obecně odolnější vůči provozním podmínkám, které se vyskytují v hybridních automobilech. Při výběru baterie se proto vyplatí pečlivě zkontrolovat, jaký typ baterie byl nainstalován od výroby, a vybrat baterii se stejnými vlastnostmi. Při výměně je také třeba mít na paměti, že je nutné použít diagnostické zařízení, aby elektronika vozu věděla, že se namontoval nový zdroj energie. Tím se zabrání poškození nového akumulátoru například nadměrným nabíjením.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!