Proč je olej pro vozidlo tak důležitý a proč existuje tolik různých variant oleje

20. února 2023, 10:27

Olej je velmi důležitou součástí fungování a chodu motoru. Pomáhá chránit pohybující se části motoru před přehřátím a zároveň je udržuje namazané, aby se mohly pohybovat a fungovat správně. Bez oleje by tření rychle se pohybujících dílů zvyšovalo teplo a způsobilo by jejich horší fungování a nakonec i selhání. Motor by ani nebyl schopen nastartovat více než jen na pár pokusů.

Motorový olej vyrobený z minerálního oleje se nejdříve rafinuje, aby se odstranily nečistoty. Teprve po rafinaci může olej plnit tu nejzákladnější funkci motorového oleje – mazání. Protože však byl minerální olej rafinován ze surového oleje, je jednou z jeho nevýhod to, že je velmi obtížné z něj zcela odstranit sirné nečistoty.

Ve srovnání se syntetickými oleji je minerální olej také chemicky nestabilnější, jeho viskozita při vysokých teplotách je nízká a snadněji karbonizuje a vznikají v něm kaly.

Motorový olej v motorech automobilů musí fungovat při různých teplotách a tlacích. Například v zimě musí vozidla snášet chladné počasí a v létě horké počasí.

Olej hůře teče v chladu a snáze v létě. A pokud navíc táhnete těžký náklad, je to pro olej ještě větší práce. Tento výpočet odporu proti proudění se nazývá viskozita.

Číselné kódy těchto norem definuje Společnost automobilových inženýrů (SAE). Mezi příklady viskozity motorového oleje patří např: 5W-30, 5W-40 a 10W-40.

Castrol 5W30 je vícestupňový olej, což znamená, že má jiný stupeň viskozity při nižších teplotách než při vyšších. Díky tomu je vhodný pro většinu vozidel, včetně některých lehkých vznětových motorů.

Nyní se podívejme na některé vlastnosti, kterými se olej 5W30 liší od ostatních motorových olejů.

K čemu se olej Casrtol 5W-30 používá?

Olej 5W30 má nižší viskozitu při nízkých teplotách, a protože je řidší než olej 10W30, bude lépe proudit uvnitř motoru a zajistí lepší mazání během zimních měsíců.

Celkový výkon

Jednou z vlastností oleje Casrtol 5W30 je, že nejenže dobře funguje při nízkých teplotách, ale také odolává vysokým teplotám. Pokud do svého vozu dáváte olej 5w30 přes zimu, nemusíte v létě přecházet na jiný olej.

Výměna oleje

Kromě doporučení, jaký olej byste měli do svého vozu dávat, se v příručce k vozidlu dozvíte, jak často byste měli olej měnit. Výměna motorového oleje Castrol 5W-30 je od 10 000 do 15 000 km. Časem se totiž do oleje dostávají nečistoty a zároveň se olej z vašeho motoru postupně ztrácí (přirozený úbytek). Pokud vždy pouze doplňujete hladinu oleje, místo abyste jej plně vyměnili, zvyšuje se poměr nečistot v oleji, přičemž všechny abrazivní částice v něm obsažené postupně opotřebovávají váš motor. Proto je důležité olej pravidelně kompletně vyměnit.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Jakub, 21. února 2023, 22:08 0 0

To měl být přínosný článek pro lidi z oboru automotive ?

Odpověď