Kdy a proč se mají měnit zapalovací svíčky?

2. ledna 2024, 16:24

Zapalovací svíčky jsou jednou z nejdůležitějších součástí motoru benzinového automobilu. Často však podceňujeme jejich pravidelnou výměnu. V tomto článku se podíváme na to, proč je výměna zapalovacích svíček důležitá pro správný chod motoru, jak často by se měla provádět a jaké to má výhody.

Proč jsou zapalovací svíčky důležité?

Zapalovací svíčky hrají klíčovou roli při spalování směsi paliva a vzduchu ve spalovacím prostoru motoru. Díky jiskře, kterou vytvářejí, dochází k zapálení paliva a následné explozi, která pohání píst a generuje výkon. Nepravidelné nebo nevhodné jiskry mohou vést k neefektivnímu spalování, což následně ovlivňuje výkon motoru, spotřebu paliva a emise škodlivých látek.

Jak často by se měly měnit zapalovací svíčky?

Obecně platí, že zapalovací svíčky by se měly měnit každých 20.000 až 30.000 kilometrů. Je však třeba mít na paměti, že frekvence výměny se může lišit v závislosti na několika faktorech:

  • Typ zapalovacích svíček: některé zapalovací svíčky, zejména ty vyrobené z platiny nebo iridia, mají delší životnost než tradiční měděné zapalovací svíčky.
  • Provozní podmínky: pokud je vozidlo používáno převážně v městských podmínkách s častými cykly zastavení a rozjezdu, mohou se zapalovací svíčky opotřebovávat rychleji.
  • Typ paliva: některá paliva mohou způsobit rychlejší opotřebení zapalovacích svíček, zejména ta méně kvalitní. Větší pozornost zapalovacím svíčkám je třeba věnovat také v případě, že vůz je vybaven pohonem na LPG.

Výhody pravidelné výměny zapalovacích svíček

  • Zlepšení výkonu motoru: Zapalovací svíčky se správnou jiskrou přispívají k účinnému spalování směsi paliva a vzduchu, čímž zlepšují výkon motoru.
  • Spotřeba paliva: Pravidelná výměna zapalovacích svíček může zlepšit účinnost spalování, což vede ke snížení spotřeby paliva.
  • Snížení emisí výfukových plynů: Účinné spalování snižuje množství škodlivých látek vypouštěných vozidlem, což je prospěšné pro životní prostředí.
  • Prevence vzniku závad: Pravidelná výměna zapalovacích svíček může zabránit vážnějšímu poškození motoru, což povede k dlouhodobé spolehlivosti vozidla.

Výměna zapalovacích svíček je poměrně jednoduchá procedura, která může výrazně zlepšit výkon a životnost motoru automobilu. Pravidelná údržba této součástky může být přínosem i pro peněženku řidiče, protože snižuje spotřebu paliva. Proto je vhodné dodržovat doporučení výrobce a provádět pravidelné výměny, čímž zajistíte účinnost a bezpečnost vašeho vozidla.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!