S autem z Áček do Mongolska a zpět za měsíc a bez jediné závady

1. září 2017, 12:19

Uplynulo přesně 31 dnů od odjezdu Stanislava Gálika, Richarda Nemetha a Stefana Stefanova z pražské pobočky AAA AUTO do mongolského Ulánbátaru. S autem za 69.000 korun, které vybrali fanoušci na Facebooku z nabídky AAA AUTO, pokořili vytyčený cíl přesně za tři týdny a za další týden a půl již dorazili domů. 

12 zemí, 22 180 kilometrů, 2 pokuty, 4 defekty na pneumatikách

Dobrodružná výprava byla naplánována i s rezervou na pět týdnů a sami cestovatelé tak hladký průběh ani nečekali. Jak cesta probíhala? „Cesta probíhala naprosto hladce. Nikde jsme nebloudili a lidé, které jsme potkávali, byli naprosto úžasní, usmívali se na nás, mávali a byli nápomocní. Někteří nás dokonce pozvali k sobě domů na večeři,“ odpověděl s úsměvem Richard Nemeth a Stanislav Gálik doplnil, na co se nejvíce po návratu těší: „Nejvíce se těšíme na pohyb. Nikdo z nás si asi před takovou cestou nedokáže představit, jaké to je sedět 16 hodin v autě měsíc v kuse. To bylo asi nejnáročnější částí cesty.“ Richard a Stefan podnikli již v listopadu loňského roku obdobnou cestu s autem z AAA AUTO do Dakaru a na rozdíl od tehdejší cesty, kdy absolvovali na padesát policejních kontrol a nevyhnuli se ani pokutám v podobě deklu z kufru, byla cesta o poznání bezproblémovější. Pokuty dostaly jen dvě, a to vždy když řídil Stanislav.

Cesta trvala neuvěřitelných 31 dní, během kterých zdolali 22.180 kilometrů, projeli 12 států (Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Ukrajinu, Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Moldávii), místy jeli i dvousetkilometrovou rychlostí, zažili venkovní teploty 3 až 48 stupňů a s průměrnou spotřebou paliva 10,6 l. Projeli celkem téměř 2.500 litrů benzínu. „Nejhorší cesty byly v Kazachstánu, nejlepší naopak v Rusku a dokonce i v Mongolsku, když tam tedy už nějaká cesta byla. Popravdě jsme se trochu obávali, jak dvacetileté BMW v elektrice zvládne místy opravdu šílené silnice, ale až na čtyři defekty na pneumatikách auto šlapalo prostě perfektně,“ doplnil Stefan Stefanov. Cestovatelům vybrali vůz BMW E39 528i z roku 1997 za 69.000 Kč facebookoví fanoušci z nabídky 8.400 aut AAA AUTO.

„Naše společnost AAA AUTO slaví letos 25 let od svého založení, a díky neustálému vylepšování našich služeb a rozšiřování nabídky tak tento měsíc přivítá již dvoumiliontého zákazníka. Tato cesta tak jen potvrzuje, že i opravdu staré auto s velkým počtem kilometrů z naší nabídky dokáže dojet daleko, a to i když výběr automobilu byl čistě na facebookových fanoušcích,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová a doplnila: „Richard a Stefan mě už svojí prvotní cestou do Dakaru v loňském roce přesvědčili, že nejsou jen snílci, ale dokážou se postavit jakékoli výzvě, jako v tomto případě, a to i s cestujícím navíc. Jsem ráda, že jsme je mohli v rekordním termínu přivítat zase zpět u nás na pobočce.“ Richard a Stefan se po příjezdu do Prahy setkali i se Stanislavem, který je v cílovém Ulánbátaru opustil a vydal se zpět letadlem, v kavárně showroomu AAA AUTO vypili caffè latte a vydali se domů.

Související články

Dvacetileté auto z Áček pokořilo 14.000 km a dojelo do Ulánbátaru
Dvacetileté auto z Áček pokořilo 14.000 km a dojelo do Ulánbátaru

Tři týdny po odjezdu mladí cestovatelé Richard Nemeth a Stefan Stefanov z Ostravy a „richhiker“ Stanislav Gálik dorazili s autem za 69.000 korun z AAA AUTO do cílové destinace v mongolském Ulánbátaru. Pokořili tak trasu o délce 13.800 kilometrů vedoucí přes 12 zemí. Na strastiplné cestě, kde vystoupali až do 5.000 m n. m., auto postihly […]

Nízkorozpočtová výprava s ojetým BMW E39 528i vyráží tentokrát do Mongolska
Nízkorozpočtová výprava s ojetým BMW E39 528i vyráží tentokrát do Mongolska

Společnost AAA AUTO loni vypravila dva nezávislé cestovatele Richarda Nemetha a Stefana Stefanova na nízkonákladovou dobrodružnou cestu do Dakaru a zpět Škodou Octavia za 69.000 korun. Dnes se cestovatelé vydávají na další cestu v autě za stejnou cenu, které jim tentokrát vybrali fanoušci na Facebooku. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!