Cebia vypracovala statistický souhrn trhu s ojetými vozidly

8. listopadu 2018, 10:24

Společnost CEBIA vypracovala studii, která se zabývá statistickým souhrnem trhu s ojetými vozidly za první tři kvartály letošního roku. 

V letošním roce pokračuje růst počtu dovážených ojetých vozidel ze zahraničí, který započal již v roce 2015. Od roku 2014 do letoška stoupl počet dovezených ojetin o téměř 49 %, tedy prakticky o polovinu. Letos se v prvních třech kvartálech dovezlo meziročně o 6,6 % více ojetých vozů.

Ve třetím kvartálu došlo ke snížení podílu vozů se stočeným tachometrem o zhruba 2 procentní body na 38 %.

„Věříme, že se jedná o nový trend daný jednak větší nabídkou zánovních vozů, která je reakcí na zvyšující se prodeje nových aut v posledních letech, jednak zvyšujícím se zájmem kupujících o prověřování historie vozidel,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Průměrná cena ojetých aut se letos vyšplhala na 225.000 Kč, což je mj. dáno zvyšující se nabídkou zánovních vozů a ochotou kupujících do vozů více investovat. Nejvíce se prodávají vozy v ceně mezi 100 až 200 tisíci korunami, do 200 tisíc korun se prodávají tři pětiny ojetých vozů. Významný růstový trend letos hlásí také certifikované programy. Například Škoda Plus zaznamenala jen v prvním pololetí nárůst prodejů o 16 %, BMW Premium Selection o 18 % a například Volvo Selekt dokonce o 131 %.

Cebia vypracovala statistický souhrn trhu s ojetými vozidly
Nejprodávanější modely aut

Z hlediska paliva převažuje stále zájem kupujících o vozy na naftu (58 %). V budoucnu se však tento poměr může změnit, neboť u nových aut je trend zcela opačný. Prodeje nových aut s dieselovými motory poklesly podle dat SDA na 30 %, což je do značné míry dáno tím, že nové emisní požadavky po aféře Dieselgate prodražily výrobu a koncovou cenu pro zákazníka, čímž v důsledku vedly k omezení výroby a prodeje dieselových motorů prakticky po celé Evropě.

Téměř pětina ojetých vozidel se letos prodávala bez platné STK, v průměru se auta prodávají zhruba tři měsíce. Z hlediska modelů vozů trhu stále dominují ojeté Škody Octavie. Z hlediska výbavy se začínají více prodávat vozy bez klimatizace (4 %, ještě v pololetí byl jejich podíl 2 %). Naopak se však na trhu objevují více i vozy s nadstandardní výbavou, jako je adaptivní tempomat, hlídání mrtvého úhlu či například elektrické ovládání kufru.

Kompletní statistický souhrn trhu ve formátu PDF.   

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!