Autobazary evidují velký nedostatek vozidel, výkupní ceny se šplhají nahoru, online prodej už tolik netáhne

28. června 2021, 15:00

Trh ojetých vozidel zažívá turbulentní období. Na jedné straně je zvýšený zájem zákazníků, kteří kvůli lockdownu odložili svoji poptávku, na straně druhé pak citelný nedostatek nových vozidel. To v konečném důsledku nahrává majitelům starších vozidel, kteří se rozhodli svoje auto prodat. Výkupní ceny v autobazarech se totiž poměrně citelně zvedají, u některých značek a modelů dokonce až o 15 procent.

Podle předsedy Asociace APPAA Petra Přikryla bude mít současná situace vliv i na prodejní ceny:

Je to vcelku logické – výkupní ceny rostou, lze tedy očekávat, že jakmile se tyto nově vykoupené vozy dostanou do prodeje, budou mít vyšší cenovku než v předchozím období.“

Kartami může zamíchat také kurz eura. Koruna totiž poměrně výrazně posiluje, což může vést k tomu, že se opět rozhýbe dovoz ojetin ze zahraničí.

Zajímavým vývojem prochází i tzv. online prodej ojetých vozidel. Zatímco v době lockdownu hlásily autobazary online prodeje na úrovni cca 70 procent normálu, po otevření prodejen se zájem o online prodej výrazně snížil. Zákazníci jednoznačně preferují možnost auto si fyzicky prohlédnout, vyzkoušet, poradit se s prodejcem, případně na jednom místě porovnat najednou více různých vozů.

Budoucnost čistě online prodejů aut je v České republice nejistá,“ říká Přikryl a vysvětluje důvody: „Český zákazník je prostě zvyklý projít se po prodejní ploše, kde se nachází stovky aut, a vybírat přímo na místě. Chce si auto projet, sednout si do něj, mít z auta nějaké emoce. Nic takového online prodej nenabídne.“

To potvrzuje i Filip Kučera zástupce autobazaru Auto ESA: „Po otevření provozoven klesl výrazně zájem o službu online prodeje na jednotky kusů týdně, převážná většina zákazníků si chce vůz vybrat a vyzkoušet přímo na provozovně“.

Vzhledem k nedostatku nových automobilů a problémům v dodávkách jejich jednotlivých částí, například chipů, povede pravděpodobně ke zvýšené poptávce po vozidlech na sekundárním trhu, což jistě vyvolá tlak na zvyšování prodejních cen. Nákup ojetého vozu tak může na konci tohoto roku přijít zájemce i o několik desítek tisíc korun dráž. Již nyní lze evidovat zdražení nejžádanějších modelů, například některých verzí oblíbeného kombi Škoda Octavia, až o 12 procent.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!