Když brzdové destičky pískají…

17. července 2017, 10:47

Stane se, že instalace nových brzdových destiček nemusí vždy přinést požadovaný výsledek. Příčinou nepříjemného pískání totiž není vždy kvalita třecího materiálu.

antivibracni_podlozka_brzdova_desticka_textar

Nespokojený zákazník se může vrátit do servisu se stížností, které šlo snadno zabránit. Společnost TMD, vlastník značky Textar, řadu let spolupracuje s výrobci automobilů již ve fázi návrhu vozu. Výrobky určené pro nové vozidla jsou pak v nezměněné formě nabízeny také pro aftermarket. Nicméně montáž nových brzdových destiček Textar do ojetého vozidla ne vždy obnoví původní stav.

Během provozu vozidla dochází k mechanickému opotřebení všech součástí, což v případě spolupracujících dílů může způsobit drobné rozdíly při kompletaci.

„Někdy do našeho technické oddělení dorazí brzdové destičky, které byly právě instalovány v autě. Jako důvod pro reklamaci zákazník udával výrobní vadu, která způsobovala problematické hvízdání při brzdění.“ – říká zástupce značky Textar Mirosław Przymuszała – „Testy však neprokázaly žádné nesrovnalosti nebo mechanické poškození. Jak se ukázalo, příčinou pískání byly opotřebované brzdové třmeny, o které se brzdové destičky otíraly.“

Brzdový kotouč s destičkou Textar

Řešením tohoto problému je inovativní tlumící podložka Textar Q +. Je vyrobena z plechu, který se pomocí speciálního lepidla lepí přímo na stranu brzdové destičky, která je ve styku s třmeny. Aplikací podložky jsou nepříjemné zvuky a vibrace téměř na 100 % potlačeny.

Pro majitele starších vozidel, pro které je investice do nákupu nových brzdových třmenů příliš veliká, může být použití brzdových destiček s tlumící podložkou Textar Q + dobré ekonomické a dostatečné řešení. Nefunkčnímu brzdovému třmenu ovšem žádná nová brzdová destička nepomůže.

Tlumící podložka Textar Q + podobně jako všechny ostatní produkty značky Textar překračuje požadavky normy ECER90.

Související články

Nové brzdové destičky od Textaru
Nové brzdové destičky od Textaru

Nabídka firmy Textar pro aftermarket se rozšířila o brzdové destičky pro nové Audi A5 Convertible, nový truck i bus Scania.

Brzdové destičky Textar v transkontinentální vytrvalostní zkoušce
Brzdové destičky Textar v transkontinentální vytrvalostní zkoušce

Současné technologie umožňují inženýrům virtuálně testovat nová zařízení a komponenty již ve fázi návrhu. Tyto pokusy však nemohou nahradit reálné zkušenosti z opravdového světa.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Sahib, 18. července 2017, 17:34 0 0

No tak to je pecka! Konečně na to někdo kápnul. A není náhodou, že to jsou soudruzi z Polské lidové republiky. Hned se mi bude lépe usínat, když vím, že jsme zase o kousek napřed!

Odpověď