Světlo je život

6. listopadu 2017, 15:15

Poslední říjnový víkend došlo ke změně času na zimní, což znamená, že soumrak nastává již po 16:00. Déšť ještě více snižuje viditelnost na silnicích, zejména mimo zastavěné plochy. I policie označuje toto období jako jedno z nejnebezpečnějších na českých silnicích, je proto nutné se k jízdě autem řádně připravit.

Philips - světlo je život

Začněme tím, že zkontrolujeme stav osvětlení. Opotřebované žárovky čelních světlometů svítí až o 30% méně. Proto stojí za to je před zimou pro jistotu vyměnit za nové – je to nutné u obou světlometů. „Pokud vyměníme pouze jeden světelný zdroj, riskujeme rozdíl v kvalitě světla mezi starou a novou žárovku. Žárovky čelních světlometů vždy vyměňujeme v párech, protože jejich životnost je téměř totožná. Pokud jedna žárovka vyhořela, brzy to čeká i druhou,“ radí Tarek Hamed, Marketing Manager CE společnosti Lumileds.

V dnešní době má řidič na výběr obrovské množství žárovek, které lze zvolit přesně dle jeho potřeb. Jiné žárovky se totiž osvědčí v automobilu, který tráví většinu svého času na silnici, a jiné zase u vozu pohybujícího se ve městě, kde jsou ulice osvětlené pouličními lampami. „V prvním případě je zásadní co nejvyšší jas světla, ve druhém – dlouhá životnost žárovky. Proto těm, kteří hodně cestují, doporučuji žárovky Philips RacingVision, které jsou až o 150% jasnější než je zákonně požadované minimum. Naopak u městských automobilů jsou ideální žárovky Philips LongLife EcoVision, jejichž trvanlivost je až čtyřnásobně delší než u standardních halogenových žárovek,“ dodává Tarek Hamed.

Philips LongLife Ecovision Philips RacingVision

Co se týče xenonových svítidel, výrobky Philips jsou označeny Certifikátem pravosti (CoA). Na českém trhu, zejména u internetového prodeje, existuje mnoho padělaných výrobků neznámého původu (mnozí řidiči také nakupují např. rovnou na čínských webech, kde sice na první pohled ušetří, ale pravděpodobnost, že koupí nekvalitní padělek, je ještě výrazně větší). Proto si díky Certifikátu pravosti může kupující u xenonových svítidel Philips ověřit legálnost původu každého balení zadáním jedinečného kódu na speciální webové stránce: http://www.chk.philips.com.

Rozsah světel vozu má rozhodující význam pro bezpečnost jízdy v noci. Postřehnutí rizika dokonce i o vteřinu dříve může rozhodnout mezi úspěšným vyhnutím se překážce a srážkou. Chcete-li zajistit optimální rozsah světel, a zároveň neoslňovat druhé, po výměně žárovek nebo svítidel vždy zkontrolujte nastavení světlometů.

Philips oslnění protijedoucího vozidla

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!