Známe pilotní město pro automatickou službu spolujízdy od firmy Bosch a Daimler

14. listopadu 2018, 10:46

Je v plánu, že se metropole San José na jižním břehu zátoky San Francisco Bay v Silicon Valley v průběhu druhé poloviny roku 2019 stane pilotním městem pro testování plně automatizované služby spolujízdy bez řidiče, založené na aplikaci, kterou nedávno ohlásili společnosti Daimler a Bosch.

Bosch a Daimler chtějí vybraným zákazníkům poskytovat službu s automatizovanými vozidly Mercedes-Benz třídy S.

„Pilotní projekt ukáže, jak mohou autonomní vozidla přispět k lepšímu plnění budoucích požadavků na dopravu,“ říká Sam Liccardo, starosta San José.

„Už mnoho let důsledně podporujeme autonomní řízení. S tímto projektem získáme cenné poznatky na to, abychom plně automatizované vozidla optimálně propojili s uživateli budoucích služeb v oblasti mobility, „říká Dr. Michael Hafner, viceprezident oblasti pohonných technologií a automatizovaného řízení společnosti Daimler.

Aplikace pro službu spolujízdy, kterou provozuje Daimler Mobility Services, ukazuje jak mohou služby mobility typu sdílení aut (car2go), ride-hailing (mytaxi) či multimodální platformy (moovel) inteligentně spolupracovat. Testovací proces objasní, jak lze integrovat plně automatizované vozidla bez řidiče do multimodální dopravní sítě.

Automatická služba spolujízdy od firmy Bosch a Daimler
Obrázek: Bosch

Svou kooperací při vývoji plně automatizovaného řízení bez řidiče (SAE úroveň 4/5) v městském prostředí chtějí Bosch a Daimler zlepšit plynulost dopravy v městech, zlepšit bezpečnost na silnicích či poskytnout důležitý prvek pro dopravu budoucnosti. Umožní plně automatizovanou jízdu bez řidiče lidem, kteří budou moci optimálně využít čas ve vozidle, zatímco bezpečně cestují. Kromě toho nabízí tato technologie nové možnosti mobility například i pro osoby, které nevlastní řidičský průkaz.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!