Bosch přináší první zahnutý přístrojový panel

20. listopadu 2018, 9:08

Bosch přináší do kokpitu sériových vozidel celosvětově první zahnutý přístrojový panel. To, co do našich obývacích pokojů a smartphonů dorazilo už dávno, přichází nyní jako první svého druhu také na silnice.

„Časy plochých ukazatelů v autech jsou minulostí. S prvním zahnutým přístrojovým panelem přináší Bosch do kokpitu vozidla novou dimenzi,“ říká Steffen Berns, prezident divize Car Multimedia.

Svou premiéru slaví zahnutý přístrojový panel pro Innovision Cockpit nového VW Touareg. Volkswagen tak mění analogová zobrazení za displejem za libovolně konfigurovatelný zahnutý displej s vysokým rozlišením. Na přání zobrazí velkoplošné navigační mapy, informace o jízdě nebo status asistenčních systémů. Větší bezpečnost, více prostoru, větší volnost

Zahnutí se řídí přirozeným zakřivením oka. Řidič tak například výrazně lépe vnímá i kontrolky a výstražné signály v okrajové části displeje. Oproti známým zahnutým obrazovkám z obývacích pokojů má tak i něco navíc: tam může sedět vždy jen jeden divák v optimálním úhlu. V automobilu se oproti tomu zahnutý přístrojový panel přizpůsobí vždy optimálně na pohled řidiče.

„Zahnutý přístrojový panel znamená pro řidiče automobilů větší komfort a větší bezpečnost. Zároveň mají výrobci automobilů větší volnost a místo při uspořádání kokpitu,“ říká Berns.

Výrobci totiž chtějí v kokpitu stále více upouštět od mechanických spínačů, tlačítek a ovládačů. Naopak velké monitory jsou na seznamu požadavků úplně nahoře – tak jako i zahnutý přístrojový panel Bosch. Ten na jedné ploše spojuje velké množství digitálních ukazatelů a vyžaduje přitom téměř o dva centimetry menší místo než nezahnutý displej srovnatelné velikosti.

„Přej si něco“ v kokpitu

Tachometr, navigační mapy a telefonní seznam: řidič si zcela sám podle jízdní situace a osobních preferencí určí, jaký obsah se zobrazí na přístrojovém panelu s úhlopříčkou displeje přibližně 31 centimetrů (12,3 palce). O to se stará inteligentní řízení, které se – pro řidiče skryté – ukrývá v řídicí jednotce za kokpitem. To určuje, že se řidiči zobrazí vždy přesně ten obsah, který chce mít právě na očích.

Takže pokud si chcete například vedle klasického ukazatele tachometru zároveň zobrazit silniční mapu navigace a ještě svůj telefonní seznam, pohodlně toto nastavíte na multifunkčním volantu nebo na dotykové obrazovce informačního systému. Je také možné cílené zoomování navigační mapy přímo v přístrojovém panelu – to je další novinka, která se poprvé využila v Innovision Cockpit VW Touareg.

Čtyřikrát menší oslnění

Vibrace, teplotní výkyvy, poruchovost: nároky na displeje v automobilech ve věcech kvality a robustnosti jsou vysoké. K tomu se přidává ještě skutečnost, že řidič musí také informace na monitoru spolehlivě rozeznat, dokonce i tehdy, když slunce svítí přímo na displej vozidla. U nového zahnutého přístrojového panelu Bosch se tedy využívá speciální výrobní postup: ten doposud u rovných displejů zajišťoval kontrastní zobrazení i v jasném okolním světle.

Pro řidiče to znamená, že prakticky nedochází k jeho oslnění a zobrazení na displeji jsou kontrastní a jasné jak při vystavení přímému slunečnímu záření, tak i za tmy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!