Bosch přebírá plnou kontrolu nad výrobcem elektromotorů EM-motive

13. března 2019, 12:42

Bosch nyní přebírá plnou kontrolu nad společností EM-motive, jedním z nejúspěšnějších evropských výrobců elektromotorů. Bosch a Daimler založily EM-motive GmbH v roce 2011 jako společný podnik s rovnocenným podílem. Od té doby firma vyrobila kolem 450.000 elektromotorů.

Bosch přebírá plnou kontrolu nad výrobcem elektromotorů EM-motive

„Pro firmu Bosch je úplné převzetí EM-motive dalším logickým krokem na cestě za vedoucím postavením na trhu s elektromobilitou. Je to šance na vytvoření ještě širší účasti na trhu,“ uvádí Dr. Stefan Hartung, člen představenstva Robert Bosch GmbH a ředitel obchodní oblasti Mobility Solutions.

Již od založení společného podniku si společnost Bosch zajistila možnost na nabytí akcií. Úplné převzetí tedy bylo již zakotveno v dohodě o společném podniku. Změna vlastnické struktury nebude mít okamžitý vliv na zhruba 340 zaměstnanců EM-motive, kteří v současné době pracují v podnicích v německém Stuttgartu a v Hildesheimu.

„Elektromotory společnosti jsou již mimo jiné součástí vozidel Daimler, Porsche, Fiat, Volvo, Peugeot a StreetScooter. Tímto krokem má Bosch v úmyslu především získat nové zákazníky na rychle rostoucím celosvětovém trhu,“ uvádí Dr. Mathias Pillin, člen výkonného vedení Powertrain Solutions odpovědný za segment trhu s elektrickými vozidly.

Stávající společnosti EM-motive GmbH bude převedena na Robert Bosch GmbH. Nabytí akcií podléhá schválení ze strany orgánů na ochranu hospodářské soutěže.

Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat kupní cenu ani další podrobnosti o akvizici. Společný podnik EM-motive byl založen s cílem usnadnit vstup do oblasti výroby elektromotorů z ekonomického hlediska: vzhledem k původně malým velikostem šarží byly obě společnosti schopny sdílet vysoké investiční náklady na vývoj a výrobu elektromotorů. Výsledkem byl rychlý vstup společností Bosch a Daimler do oblasti výroby elektromotorů.

Motor je klíčovou součástí elektrického pohonu: čím účinněji funguje, tím méně energie spotřebovává, což znamená nejen větší rozsah dojezdu, ale také výrazně nižší provozní náklady. V současnosti se podnikání s elektromobilitou rychle rozrůstá a nejpozději do začátku příštího desetiletí dojde k jeho rozvoji v masovém měřítku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!