Těsnění může být i tekuté aneb S novým perem LOCTITE 518 jste vždy připraveni

8. dubna 2019, 8:00

Může to zní jakkoli neortodoxně, ale aplikace tekutého prostředku mezi dvě pevné kovové příruby za účelem utěsnění spoje skutečně dává smysl. Běžnějším postupem k tomuto účelu je nicméně použití předem vysekávaných pevných těsnění.

To však znamená, že konstrukce přírub musí být pro použití takových těsnění vhodná, což obvykle limituje konstruktéry při návrhu. Na provozní úrovni to pak znamená, že každá příruba musí mít své specifické těsnění a výrobce musí skladovat obrovské množství těchto dílů.

Tekuté těsnění LOCTITE 518 Pen

Oba tyto problémy lze zmírnit s použitím tekutých těsnění. Abychom to lépe vysvětlili, bude možná nejlepší vrátit se k tomu, co je to těsnění a proč je vůbec potřeba. Těsnění je materiál umístěný mezi dvě příruby, které jsou držené pohromadě upevňovacími prvky. Těsnění brání unikání kapalin nebo plynů úplným zaplněním prostoru mezi povrchy přírub. Je nutné, aby těsnění zůstalo velmi dlouhou dobu neporušené a nepropustné. Těsnění musí být odolné vůči utěsňované látce a schopné vydržet teplotu, tlak a mikroskopické pohyby vyvolané vibracemi a tepelným rozpínáním a smršťováním.

S ohledem na všechny tyto požadavky je naprosto pochopitelné, že kapalina nemusí vypadat jako vhodná volba. Potřebujete něco pevného, něco, co skutečně vyplní spáru! Jakmile se ovšem podíváte na povrchy těchto přírub na mikroskopické úrovni, dává kapalina smysl.

Zatímco při pohledu pouhým okem vidíme perfektně hladký povrch, na mikroskopické úrovni vypadají povrchy přibližně takto

Nic se nevyrovná tekutému těsnění ve schopnosti vyplnit všechny nerovnosti povrchy. Po vytvrzení těsnění v pevnou látku je každá spára vyplněna a povrchy jsou dokonale utěsněny.

Stejně jako mezi pevnými těsněními existují i mezi tekutými těsněními určité varianty. Vaše volba bude záviset na všeobecných konstrukčních požadavcích.

Bez ohledu na těsnicí materiál nicméně existují určité aspekty, které je třeba brát v úvahu, například:

  • tuhost těsněných přírub
  • předpětí šroubů
  • potenciálně rozdílné teplotní roztažnosti přírub
  • zatížení a namáhání spoje způsobené vnějšími silami
  • rozložení tlakového zatížení

Anaerobní těsniva se nejlépe hodí k utěsňování velmi tuhých přírub, například převodových skříní, styčných ploch klikových skříní, těles čerpadel k bloku motoru a krytu soukolí rozvodu.

Zaručují minimální pohyby mezi součástmi, optimalizují tuhost mezi dvěma povrchy a přenášejí síly mezi součástmi.

Naproti tomu standardní plochá těsnění prostě netěsní. Trhají se. Uvolňují se. Nikdy nevyplní všechny nerovnosti a poškození povrchu. Tekutá těsnění značky LOCTITE jsou mnohem spolehlivější. Vyplní všechny spáry, pokryjí celý povrch.  A na rozdíl od plochých pevných těsnění se hodí jeden produkt na jakýkoliv tvar a velikost příruby.

Společnost Henkel přichází s novinkou v sortimentu produktů LOCTITE – nový obal s aplikátorem LOCTITE 518 Pen. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob nanášení tekutého těsnění.

Nový výrobek LOCTITE 518 Pen kombinuje těsnicí schopnosti produktu LOCTITE 518 s válečkovým aplikátorem, díky němuž je nanášení tekutého přírubového těsnění snadnější než kdykoliv předtím, je čistší a úspornější.

LOCTITE 518 PenVýhody LOCTITE 518 Pen:   

  • jednoduché nanášení v jakékoli poloze
  • snadné pokrytí celého povrchu spoje
  • úspora produktu, omezuje přetoky
  • snižuje skladové zásoby – 1 balení pro jakoukoli velikost nebo tvar příruby
  • spolehlivé a trvanlivé utěsnění
  • žádné spáry, praskliny nebo deformace
  • dobrá funkce i na málo aktivních kovech
  • odolné proti vytlačení
  • snadná demontáž

LOCTITE 518 vytváří flexibilní, vysoce pevné a chemicky odolné těsnění, které vyplňuje všechny nerovnosti, nepraská a ani se nerozpadne. Používá se na tuhé ocelové, litinové a hliníkové příruby a dělicí roviny.

Funguje i na nedokonale očištěném povrchu.

Více informací o produktech a technologiích LOCTITE naleznete na www.loctite.cz

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!