SKF – Technologie budoucnosti stojí na pole position

11. listopadu 2019, 11:30

SKF je nedílnou součástí světového Motorsportu již téměř století. SKF poskytuje technická řešení závodním týmům a výrobcům závodních monopostů po celém světě. Motosport představuje okamžité testovací prostředí pro ověřování nových inovativních řešení. SKF Racing pracuje na zakázkových projektech pro nejnáročnější a nejprestižnější týmy na světovém závodním kolbišti.

Od klasických modrých Bugatti z 30. let s centrální podporou klikového hřídele s valivým ložiskem až po sofistikované a vysoce komplexní plnokrevníky Grand Prix dneška. Od závodů Moto GP až po zkoušky nákladních vozů v afrických dunách a okruzích NASCAR a Indycar najdete SKF také ve Formuli 1. A zejména dlouhodobé partnerství se Scuderia Ferrari je pro SKF fantastickou příležitostí k aplikací inovací v motoristickém světě.

Maximální využití energie – Trend současnosti

SKF – motorsport

Se zavedením menších 1,6litrových motorů vyvíjí Formule 1 špičkové technologie, které jsou dnes také důležité pro průmysl osobních automobilů. S 30% nižší spotřebou paliva se elektrifikace motoru stala klíčovým prvkem v automobilech F1. Zde je významná část energie dodávána z vysoce účinných elektromotorů využíváním energie z brzdných a výfukových plynů. SKF byl hluboce zapojen do vývoje systémů regenerace energie a poskytl výrobcům motorů řešení ložisek pro vysoké rychlosti a teploty.

Systém Kinetic Energy Recovery Systems (KERS) byl představen do sezóny Formule 1 v roce 2009, ale jen několik týmů s ním závodilo kvůli omezením stanoveným FIA v roce 2010 bylo rozhodnuto zastavit používání tohoto systému. V sezóně 2011 se KERS vrátil na startovní rošt a SKF od té doby spolupracuje na vývoji nového systému.

Energii systému lze uložit buď jako mechanickou energii (setrvačník) nebo jako elektrickou energii (baterie). Ferrari a někteří výrobci motorů F1 však používají pouze systémy akumulace elektrické energie. Jednotka KERS využívá rozptýlenou brzdnou energii, ukládá ji do baterie a v případě potřeby ji uvolňuje, aby zvýšila výkon motoru pro zrychlení nebo předjíždění. Systém je založen na motorové / generátorové jednotce (MGU) připojené k motoru malou převodovkou.

SKF se podílí na vývoji převodových ložisek, která jsou vystavena extrémně vysokým zrychlením a zatížení a mají vysoké teploty nad 150°C. Nová ložiska pro tuto aplikaci využívají znalosti SKF o konstrukci ložisek, speciálních materiálech a pokročilé simulaci celého systému. Nová pravidla F1 z roku 2014 umožňují používání různých systémů s ještě extrémnějšími provozními podmínkami.

Top kvalita i pro Vás

SKF – motorsportMožná namítnete, že mezi díly SKF vyvíjenými pro motosport a díly pro vás, běžné uživatele, je propastný rozdíl. Ne tak docela. Abychom dokázali, že na pultech distributorů dostanete kvalitu, která obstojí, rozhodla se SKF CZ spolupracovat s týmem AUTOSEMA RACING. V rámci sponzoringu dodáváme komponenty SKF pro tento úspěšný český rallycrossový tým. Oba závodní vozy jsou vybaveny díly SKF z běžné distribuční sitě, tedy stejnými díly, které můžete nebo již máte na svých vozech. Jsou to díly rozvodů motoru, pohonu pomocných agregátů, ložiska, díly řízení a zavěšení, homokinetické klouby a poloosy.

Tým se v offroad trialu se ziskem 5 titulů Mistra Evropy stal jedním z nejúspěšnějších týmů v České republice. Po přestupu do rallycrossu připravil tým AUTOSEMA dva závodní speciály s nimiž se jim během pouhých tří let podařilo získat titul Mistra ČR ve třídě N1600 a titul vicemistra v kategorii STC-2000.

A jak sám jezdec Jakub Michal říká: „Je to nevídaný úspěch za kterým stojí obrovské úsilí, kterého bychom nemohli dosáhnout bez podpory automobilové divize SKF v ČR a zejména bez komponentů SKF, na které se můžeme spolehnout a zatím nás nikdy nezradili i když jsou vystavovány extrémním podmínkám.“ 

SKF – motorsport

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!