Valeo předvádí na výstavě CES 2020 sedm novinek formujících mobilitu

10. ledna 2020, 8:39

Ve dnech 7. až 10. ledna 2020 zrcadlí Valeo na výstavě CES v Las Vegas, kde se téma mobility stává v posledních letech stále výraznějším, velké změny v tom, jak se pohybujeme. Vozidla se totiž postupně stávají elektrickými, autonomními a propojenými.

Valeo na výstavě CES 2020

Valeo úspěšně reaguje na rychle se měnící svět, v němž se každý den objevují nějak nové formy mobility. Vytvořilo proto jedinečné portfolio produktů přizpůsobené automobilovým revolucím, které se formují po celém světě.

Díky masivním investicím v posledních letech dosáhla společnost Valeo úspěchu ve vytvoření 12 technologických platforem, které upevňují její celosvětové vedoucí postavení v oblasti elektrifikace a jízdních asistentů. Tyto technologie mohou uspokojit širokou škálu potřeb a použití. Vybaveny jimi mohou být nejen klasické automobily, ale také dvou- a tříkolová vozidla, robotaxi a droidy. Především ale poskytují bezpečnější, zelenější a chytřejší mobilitu.

12 technologických platforem

Na konci roku 2019 (10. prosince na akci Den investorů v Paříži) Valeo odhalilo 12 nových technologických „platforem“. Ty umožňují velmi rychlý vývoj produktů pomocí řady technologických stavebních bloků, včetně hardwaru a softwaru. Je to obdoba automobilových platforem. Výsledná řešení jsou vyráběna ve velkém měřítku zajišťující snížení nákladů. Zároveň jsou ale maximálně flexibilní, což je nezbytné k jejich přizpůsobení široké škále potřeb výrobců vozidel. Výsledkem je, že jeden produkt, například 48V motor, může mít několik forem pro více použití.

Pět z 12 technologických „platforem“ je určeno pro elektrifikaci vozidla (48V motory, 48/12V proudové měniče, chlazení baterií, řízení teploty v kabině a tepelné čerpadlo), tři jsou výsledkem společného podniku Valeo-Siemens eAutomotive pro vysokonapěťové elektrické produkty (motor, střídač a nabíječka) a čtyři jsou pro jízdní asistenty (přední kamera, monitorování řidiče, nová generace Valeo SCALA® LiDAR a autonomní POD kombinující senzory se systémy chlazení a čištění).

Valeo očekává, že jejich devět technologických „platforem“ (jízdní asistenti a elektrifikace bez zohlednění produktů společných podniků Valeo-Siemens eAutomotive) dosáhne do roku 2022 obratu 2,6 miliardy EUR.

Sedm novinek, které formují budoucí mobilitu

Inovace, které společnost Valeo odhaluje na veletrhu CES 2020, svědčí o úspěšném technologickém přechodu k novým formám mobility i bezpečnosti. V krátkosti si je představme.

Valeo jako první na světě ukazuje Valeo eDeliver4U, autonomní droid s elektrickým pohonem vyvinutý ve spolupráci s Meituan Dianping, předním čínským distributorem jídla. Droid s plně elektrickým systémem 48V dokáže díky systémům vnímání Valeo najít sám cestu, díky čemuž se hodí do bezemisních městských oblastí. Droid je praktickým příkladem modularity nabízených platforem Valeo, které lze použít stejně dobře pro malá městská vozidla, jako je tato, tak i pro konvenční automobily.

V zájmu bezpečnější mobility představuje Valeo na CES tři inovace, které využívají umělou inteligenci. Například Valeo Move Predict.ai, technologie představená ve světovém prvenství na veletrhu CES 2020, dokáže detekovat zranitelné účastníky silničního provozu nacházející se v těsné blízkosti vozidla, jako jsou chodci, cyklisté, bruslaři a jezdci na skútrech. Hlavně ale umí předpovídat jejich záměry. Dokonce i zohledňuje, zda například používají mobilní telefon. Tyto informace používá k předpovídání jejich záměrů, jako je vkročení do silnice a jejich následná trasa. Řidiče pak může okamžitě upozornit na možné rizikové chování účastníka silničního provozu a v případě potřeby aktivovat systém nouzového brzdění.

Valeo VoyageXR a Valeo CallXR přenášejí přátele a blízké doslova na palubu vozidla a nabízejí pohlcující komunikační zážitek. Uživatel Valeo VoyageXR, vybavený náhlavní soupravou pro virtuální realitu a joysticky, jako by byl teleportován za záď vozidla a měl 360° přehled o tom, co se děje v jeho okolí. A to klidně z jakéhokoliv místa na světě. Náhlavní souprava s rozšířenou realitou přenáší „imobilního“ cestujícího do jedoucího vozidla, a to prostřednictvím zvuku a obrazu. Umožňuje sledovat řidiče a mluvit s ním. Mezitím je virtuální cestující viditelný pro skutečného řidiče ve formě avatara zobrazeného ve zpětném zrcátku. Tuto teleportaci zajišťují senzory Valeo umístěné mimo a uvnitř vozidla spolu s konektivitou.

Technologie Valeo Smart Cocoon 4.0 umožňuje vytvářet komfortní „bubliny“ přizpůsobené každému cestujícímu v závislosti na jeho vlastnostech, jako je jeho stavba, srdeční frekvence nebo oblečení, které má právě na sobě. Přizpůsobením prostředí tak, aby vyhovovalo potřebám každého člověka ve voze, se zlepšuje energetická účinnost až o 30 %. Systém využívá umělou inteligenci a informace zjištěné různými senzory tak, aby poskytoval osobní pohodlí kombinací teploty, osvětlení, zvukových efektů a vůně.

Valeo Park4U® představuje nejnovější verzi svého autonomního parkovacího systému Valeo Park4U®. Pomocí technologie strojového učení dokáže reprodukovat parkovací manévr, který se předtím naučil. Vozidlo tak může zaparkovat samostatně, a to s takovou přesností, že dokáže nejen dokonale detekovat nabíjecí stanici a spojit se s ní, ale také se automaticky připojit a zahájit proces dobití.

Valeo Drive4U® Locate je systém, který umožňuje vozidlům lokalizovat svou polohu s extrémní přesností, a to díky lokalizačním algoritmům a mapovým datům vycházející z detekčních systémů Valeo. Mapování je dynamické, neustále obohacené crowdsourcingem, tj. schopností přijímat informace od všech vozidel. Přesnost lokalizace je do 10 cm na rozdíl od 5 m u standardního GPS bez korekce.

Valeo SpotLocate je reálnou ukázkou přesné lokalizace vozidla, které je 10x přesnější než klasický GPS systém. Na rozdíl od něj dokáže například přesně určit, v jaké jízdním pruhu se vozidlo nachází. To přispěje ke zvýšení bezpečnosti na silnici, protože třeba po nouzovém brzdění může vozidlo sdílet informace o manévru a jeho přesné poloze s ostatními vozidly. Tato technologie umožní městům zefektivnit dopravní toky přenosem informací o pohybu a přesné poloze vozidel v reálném čase. Zlepšením všech úrovní automatizace jízdy z úrovně 2 na úroveň 5 usnadní i vývoj autonomních vozidel. Zároveň budou moci palubní navigační systémy na svých obrazovkách zobrazovat mnohem přesnější a uživatelsky přívětivější mapy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!