Test vyvažovačky a zouvačky Magneti Marelli – shrnutí

27. dubna 2020, 10:01

O nějaký čas déle, než jsme plánovali (v důsledku současné situace), probíhal náš test zařízení na výměnu pneumatik Magneti Marelli. I přes zpoždění přezouvací sezóna nakonec přišla, což nám umožnilo otestovat zařízení v nejnáročnějších podmínkách. Je čas shrnout, jak si stroje vedly a co si o nich mechanici myslí?

Test vyvažovačky a zouvačky Magneti Marelli – shrnutí 1

Čekání na sezónu …

Když zástupci firmy Magneti Marelli instalovali zařízení na výměnu pneumatik do servisu, který je měl otestovat, pandemie koronaviru v Číně už zuřila a začala se projevovat také v Itálii. Jen málokdo v tu chvíli očekával, že tyto události budou mít brzy velký dopad také na naši ekonomiku, včetně autoopravárenství. Navzdory některým zřejmým obtížím však náš spřátelený autoservis nezažil výrazný pokles zakázek a zákazníků se zájmem o výměnu pneumatik bylo dost. Navíc díky prodloužení testu jsme si jisti, že jsme nevynechali žádnou situaci, při které je důležité zkontrolovat vyvažovačku a zouvačku Magneti Marelli.

Chtěli bychom vám připomenout, že testovaná zařízení jsou ze střední cenové hladiny – ani nejlevnější, ale také ne nejdražší z nabídky Magneti Marelli. Součásti sestavy, která stojí celkově méně než 120.000 Kč jsou:

  • Vyvažovačka MM-HC1024FA
  • Zouvačka MM-HC1224LL2V

Chtěli jsme, aby vybraná zařízení byla rozumnou volbou pro autoservisy, které kromě výměny pneumatik poskytují i řadu dalších služeb. Proto jsme od této volby očekávali především příznivý poměr cena-kvalita a dobrou funkčnost zařízení.

Chcete-li se dozvědět více o charakteristikách zmiňovaných produktů a podrobnostech jejich montáže, klikněte zde.

Zouvačka MM-HC1224LL2V z řady Pro Line

Test vyvažovačky a zouvačky Magneti Marelli – shrnutí 2

Během našeho testu mechanici vyměnili několik stovek pneumatik a hledali výhody a nevýhody zařízení. Výhodou pro jejich pozorování bylo to, že během posledních několika let používali zouvačku jiného výrobce. Hned na začátku je zaujala stabilita zařízení. Magneti Marelli se může pochlubit patentovanou, trapézovou konstrukcí, která při montáži pneumatik poskytuje silnou oporu. Ukázalo se, že je to pravda, protože i při přezouvání velmi velkých kol (můžete vidět na obrázcích níže) zařízení vynikalo bezvadnou stabilitou. Mechanici během celého provozu nezjistili žádné vibrace ani jiné podobné problémy. Tato vlastnost byla pro náš servis důležitá, protože často pracuje s velkými koly. Navštěvují ho totiž mimo jiné místní nadšenci jízdy v terénu, používající 35palcová kola (na obrázcích níže), které se zde pak často opravují. Jak můžete vidět, i takové kolo se snadno vejde na montážní stůl. Podle katalogu je maximální průměr kola, které dokáže zouvačka MM-HC1224LL2V obsloužit, 45 palců. Servis také často opravuje motorky. V případě jejich kol je obzvláště užitečná možnost nastavit čelisti zouvačky v libovolné poloze. Původně používané zařízení umožňovalo nastavit čelisti pouze do krajních poloh. U motocyklů čelisti uchycují ráfek „obráceně“, takže když není možné čelisti zastavit na delší dobu v libovolném místě, musíte pneumatiku rychle namontovat a riskovat tím poškrábání ráfku.

Při každodenní práci na běžných pneumatikách mechanici ocenili především dvě výbavy zouvačky Magneti Marelli – systém s pomocným ramenem, který je velmi užitečný u manipulace s nízkoprofilovými pneumatikami, a třecí plasty na montážní hlavě, zabraňující poškrábání ráfků. Pomocné rameno se skládá ze tří hlavních prvků: přítlačného talíře, kopyta (tzv. „třetí ruka“) a přítlačného válce. Mechanici tento systém již znali, ale ocenili možnost snadné instalace přítlačného válce ve dvou výškách, s čímž se dosud nesetkali. Tato možnost se ukázala jako užitečná při práci s velkými koly. Je to moderní řešení, protože jak víme, žijeme v éře SUV a ráfky nových automobilů neustále „rostou“.

Test vyvažovačky a zouvačky Magneti Marelli – shrnutí 3

Chrániče montážní hlavy jsou měkké plastové části, které chrání ráfek před poškrábáním při montáži a demontáži pneumatiky. Po nějaké době se opotřebují, ale Magneti Marelli k zařízení dodává až 20 náhradních. Předchozí zouvačka používaná v servisu měla kovovou hlavu. Je pravda, že byla dobře vytvarovaná, nicméně obsluha musela být velmi pečlivá a soustředěná, jinak by mohla poškrábat ráfek.

Mechanici si ve srovnání s předchozím zařízením okamžitě všimli tiššího chodu pracovního stolu. Má také dvě rychlosti otáčení. Od techniků společnosti Magneti Marelli, kteří instalovali zařízení, jsme se dozvěděli, že standardní zouvačky mají obvykle motor a řemenový převod, který pohání stůl. Řemeny se časem natahují, a proto je třeba čas od času je zkontrolovat a dotáhnout. U tohoto modelu je elektromotor přímo pod stolem, a navíc je zde umístěna také ozubená převodovka, které zvyšuje točivý moment. K dispozici je také redukce pro nižší rychlosti. Díky tomuto řešení je zouvačka tak tichá a není ji třeba pravidelně kontrolovat a upravovat.

Test vyvažovačky a zouvačky Magneti Marelli – shrnutí 4

Praktické použití v servisu ukázalo, že zouvačka MM-HC1224LL2V má taková řešení, která lze považovat jak za výhodu, tak i nevýhodu. Integrovaný inflator umožňuje rychlé nafouknutí kola na stole zařízení, což zpočátku mechanici oceňovali. Když si však pracovníci zařízení dostatečně „osahali“, jeden z nich si všiml, že čelní strana ukazatele tlaku by mohla být větší. Lidé bez ostřížího zraku se musí k budíku přiblížit, aby na něm mohli přečíst přesnou hodnotu. Zaměstnanci autoservisu zpočátku oceňovali systém tlakování, ovládaný pedálem na spodní straně zařízení. Po chvíli však zjistili, že by mohl být přesnější. Abyste dosáhli správného tlaku vzduchu, musíte „najít“ optimální polohu pedálu – netlačit příliš silně ani příliš slabě.

Mechanici měli podobné pocity také u odrážecí patky. Je nastavitelná ve čtyřech polohách, což je lepší řešení než u jejich předchozího stroje. Tato výhoda může být opět pro někoho nevýhodou. Z důvodu konstrukce se musí patka velmi odklonit dozadu, aby se před ni vešlo kolo. U velkých kol (a krátkých rukou mechanika) to může být problém, zejména při dlouhodobé práci. Jiné výrazné vady na zařízení, i přes intenzivní hledání, mechanici nenalezli.

Hlavní výhody:

  • stabilní konstrukce
  • integrovaný inflator
  • možnost nastavení čelistí v libovolné poloze
  • chrániče na montážní hlavu
  • funkční pomocné rameno
  • dvourychlostní a tichý motor stolu
  • konstrukce odrážecí patky

Nevýhody:

  • rozměr tlakoměru
  • specifická práce pedálu pro tlakování
  • konstrukce odrážecí patky ?

Vyvažovačka MM-HC1024FA

Vyvažovačka MM-HC1024FA shrnutí testu

Druhým článkem našeho testovaného dua je vyvažovačka MM-HC1024FA s automatickou brzdou a 17palcovým LED monitorem. Pokud jde o toto zařízení, mechanici neměli velká očekávání – je pravda, že vyvažovačky jsou si obvykle podobné. Zkušení mechanici však vědí, že v automobilovém průmyslu, stejně jako ve sportu, jsou důležité maličkosti. Výrazný dojem udělalo laserové ukazovátko, které obsluhu nasměruje, kam přilepit závaží. Pro mechaniky to byla výrazná změna, když dříve umisťovali závaží podle staré metody „na 12 nebo 6 hodinu“. Vyvažovačka má také funkci rozmístění závaží tak, aby byla esteticky skrytá za paprsky ráfku. Špatně osvětleným servisům se jistě bude hodit přídavná LED dioda umístěná na takovém místě, aby dobře osvětlovala „pracovní prostor“, čili vnitřní část kola.

Vyvažovačka MM-HC1024FA shrnutí testu 2

Laserové ukazovátko je jednou z věcí, kterou mechanici zmiňovali jako hlavní výhodu vyvažovačky. Má totiž vliv na rychlost práce. Zařízení se rychle spustí a jeho software se aktivuje okamžitě. Na zkrácení doby vyvážení kol se podílejí také další detaily, jako je velký panel s tlačítky, které lze efektivně ovládat i v rukavicích, nebo velký monitor s antireflexní vrstvou, díky čemuž jsou údaje viditelné i z velké vzdálenosti. Standardem je funkce automatického spuštění po sklopení krytu. Mechanici také ocenili jednoduché menu. Po téměř dvou měsících testování již znali zařízení skrz naskrz.

Dalším důležitým detailem je schopnost snadno vypnout a zapnout většinu podpůrných funkcí, což se ukazuje být užitečné v situaci, kdy stejné zařízení používá více lidí.

Vyvažovačka MM-HC1024FA shrnutí testu 3

Vyvažovačka MM-HC1024FA je zařízení střední cenové hladiny, a proto jsme u něho neočekávali žádná inovativní řešení představená před půl rokem na mezinárodním veletrhu. Chtěli jsme především zkontrolovat, zda všechno funguje spolehlivě. Zajímalo nás automatické elektronické měření velikosti, průměru a šířky ráfku. Když jsme mechaniky požádali o názor na něj, uslyšeli jsme krátký komentář „je docela přesný“. Ve většině případů se měřící systém ukázal pro obsluhu jako užitečný, ale nepřesvědčil ji natolik, aby slepě věřila jeho výsledkům. V případě, že naměřené údaje nebyly přesné, pomohlo znovu nasadit kolo nebo ručně zadat parametry.

Hlavní výhody:

  • laserové ukazovátko
  • rychlost práce
  • přehledný tlačítkový panel
  • systém úložných a odkládacích míst usnadňující práci
  • velký LED monitor
  • přídavná LED dioda
  • přehledný software, lehce ovladatelný

Mínusy:

  • nepřesnosti při automatickém měření

Shrneme-li náš test, zaměstnanci autoservisu nám potvrdili, že práce na strojích Magneti Marelli pro ně byla pozitivní zkušenost. Ve srovnání s dříve používanými zařízeními cítili výrazné zlepšení. Rovněž vyzdvihli profesionální montáž zařízení a důkladné proškolení pracovníky společnosti Magneti Marelli, což dokazuje, že firma bere za své výrobky plnou odpovědnost. Nakonec také zmínili vzhled zařízení. Podle mechaniků dělá na zákazníky dobrý dojem, mnoho lidí stroje zaujaly. Šedo-černé zbarvení opticky zakrývá nečistoty, kterým se při manipulaci s pneumatikami nelze vyhnout.

Na začátku testu jsme se rozhodli, že najdeme odpověď na otázku, zda se vyvažovačka a zouvačka firmy Magneti Marelli ukáže jako sestava s příznivým poměrem výkon – cena. Tyto stroje se podle našeho názoru, vzhledem k ceně a konkurenčním nabídkám, jeví v této kategorii jako velmi zajímavé. Vždy to však může být ještě lepší, a proto doporučujeme individuální jednání s distributory těchto pneuservisních zařízení Magneti Marelli. Člověk nikdy neví a ten, kdo se nezeptá, nic nemá ?.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!