Brisk slaví 85 let výroby zapalovacích svíček v Táboře

25. září 2020, 14:08

K městu Tábor neodmyslitelně patří také výroba automobilových zapalovacích svíček. Právě letos je to 85 let, kdy v táborské čtvrti „Na Kopečku“ podnikavý inženýr Josef Bruck začal vyrábět zapalovací svíčky BRITA, nejdříve se slídovou a později keramickou izolací. Dnes je to BRISK, a. s., 100% česká rodinná firma, která se pod vedením svého majitele ing. Mojmíra Čapky vypracovala na světově uznávaného dodavatele zapalovacích svíček a automobilových snímačů. Je jediným výrobcem zapalovacích svíček v České republice a ve světě patří mezi pětici největších výrobců.

V poválečné době odcházely z Tábora zapalovací svíčky pod značkou PAL, které byly exportovány zejména do zemí komunistického bloku. Ovšem i na Západě měly dobrou pověst, a to zejména díky motoristickému sportu. Mistr světa Josef Fojtík byl s českými PALkami hvězdou prestižního závodu „Šestidenní“.

Export do 70 zemí

Dnešní úspěch zapalovacích svíček a snímačů značky BRISK je založen z 97 % na exportu do více jak 70 zemí světa od USA, Jižní Ameriku přes Evropu, Afriku, Rusko, Střední a Dálný Východ, jihovýchodní  Asii až po Austrálii. Firma zajišťuje dodávky pro sériovou výrobu, originální náhradní spotřebu největších světových automobilek a výrobců zahradní techniky i nezávislou náhradní spotřebu.

Kromě snímačů, žhavidel, zapalovacích svíček pro současné spalovací motory aut, motocyklů, lodí, letadel a zahradní techniky se v táborské továrně vyrábí také technická keramika a zapalovací elektrody do plynových kotlů. Od roku 2016 BRISK zajišťuje část dodávek na ruský trh ze svého montážního závodu v Rusku, který se nachází ve městě Togliatti.

Inovace, patenty

Vlastní vývojové oddělení zajišťuje firmě BRISK maximální schopnost držet krok se světovou konkurencí a jít vlastní cestou inovativních řešení, z nichž některá jsou patentovaná nebo chráněna jako užitný vzor. Již v roce 1996 přišel BRISK se zapalovací svíčkou Silver, určenou pro alternativní plynová paliva LPG/CNG. Dnes nabízí v sortimentu svíčky pro hybridní motory. Speciální konstrukční řešení pak nachází uplatnění ve světě motorsportu a racingu.

Závodním týmům ve světě pomáhají v těch nejobtížnějších režimech a podmínkách v různých disciplínách – dragstery, rally, motokros, silniční motocykly, motorové čluny, motokáry.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!