Jak identifikovat padělky ložisek a vyhnout se jejich nákupu

29. září 2020, 7:48

Společnost NSK investuje každý rok velké prostředky do identifikace a soudního stíhání pirátských výrobců, ale je jí jasné, že nejlepším způsobem, jak zastavit výrobu padělků, je omezit poptávku po nich. Informovat zákazníky, jak identifikovat repliky ložisek a vyhnout se jejich nákupu.

Většina koncových uživatelů, kteří si koupí padělky, věří, že si pořídili originální výrobek, a bez důkladných znalostí této techniky je pro ně při dodávce téměř nemožné zjistit rozdíly mezi skutečným a falešným výrobkem. Výsledkem je, že se uživatelé zcela spoléhají na to, že jejich dodavatelé uplatňují potřebné kontrolní procedury zabraňující nákupu padělaných ložisek.

Padělky ložisek NSK
Obě tato ložiska jsou padělky: první se prozradilo nesprávným balením (vlevo), druhé nemá označení (vpravo)

Využívejte ověřené zdroje

Cestou, jak získat záruku, že pořízená ložiska jsou pravá, je nákup od ověřených prodejců NSK. Jestliže uživatelé nakupují prémiová ložiska od prodejce, který je označený jako Autorizovaný distributor nebo Autorizovaný dealer, mohou si být jistí, že uplatňuje přísné procedury zajišťující vysokou kvalitu, protože to je jedna z mnoha podmínek, které musí prodejce splnit, aby získal od firmy NSK svolení toto označení požívat.

Pro ověření, zda jde o schválený zdroj, navštivte webovou stránku NSK, kde je úplný seznam všech autorizovaných distributorů. Případně zavolejte do firmy NSK a ověřte si, že distributor má skutečně uvedený status.

Dalším zdrojem potenciálního ohrožení padělky je, když subdodavatelé opravují díly, jako jsou elektromotory, čerpadla, převodovky nebo ventilátory. Někdy se subdodavateli přihodí, nedbá-li na nebezpečí, které zahrnuje i předčasné selhání stroje, že nechtěně použije padělané ložisko. Každý subdodavatel by proto měl být prověřen, aby se zjistilo, že zná rizika, která jsou spojená s padělanými produkty, a že uplatňuje odpovídající kontrolní procedury, aby se vyhnul špatným nákupům.

Jsou-li nějaké pochybnosti o pravosti ložisek, je možné provést několik základních kontrol, které pomohou identifikovat originální výrobky NSK. Pro začátek zkontrolujte značení. Absence značení je zjevnou známkou, že ložisko je padělek. Jestliže je značení přítomno, je shodné se standardním značením výrobce a je umístěno ve stejné oblasti jako na zaručeně originálním ložisku? Neshoda ukazuje na nelegálního výrobce.

Padělek ložisek NSK
Ačkoliv jsou si podobná, mají obě ložiska, originální (vlevo) a padělané (vpravo), některé vzhledové odlišnosti, např. osazení na válečcích

Nedostatečné standardy kvality

Dalším faktorem, který pomůže identifikovat falešná ložiska, je jejich špatná kvalita. Při podrobné prohlídce valivých těles a oběžných drah je někdy možné zjistit hrubý povrch nebo nestandardní vzhled válečků. Výrobní procesy NSK jsou za mnoho desetiletí vyladěné do detailů a v kombinaci s přísnými kontrolami vylučují špatnou kvalitu produktů.

Nekvalitní padělek ložiska
Fotografie vlevo ukazuje mosaznou klec obrobenou z jednoho kusu polotovaru s kapsami vyrobenými protahovačkou, zatímco vlevo je padělek s dvoudílnou klecí s nýty. Rozdílné provedení klece může být příčinou selhání padělaného ložiska

Jiným místem, kde se mohou padělky ložisek prozradit, je balení. Uživatelé by měli nejprve zkontrolovat, zda jsou ložiska správně zabalena. Nedostatečné nebo nekvalitní balení znamená, že ložiska nebyla dodána firmou NSK. Dále zkontrolujte i paletu nebo kontejner a porovnejte udávanou zemi výroby se zemí, odkud byla zásilka odeslána. Měli byste také zkontrolovat kvalitu balení celé zásilky k přepravě.

Když odstraníte přepravní obal, prozkoumejte krabice s ložisky. Jsou podobné těm, které jste dostávali dříve? Vždy zkontrolujte, zda mají krabice správné značení a zda je na nich originální logo.

Jednoduché řešení

Pochopitelně nákup z prověřených zdrojů, např. od obchodníků s označením Autorizovaný distributor NSK, odstraňuje potřebu těchto kontrol. Autorizovaní distributoři NSK, pečlivě vybíraní a úzkostlivě kontrolovaní, jsou profesionálové s rozsáhlými znalostmi a nabídkou služeb. Tito distributoři s velkými skladovými zásobami produktů NSK a RHP a neomezeným přístupem k celému sortimentu dodávají originální ložiska rychle a spolehlivě. Navíc mají zavedený systém řízení skladu a dodávek produktů, zkušenosti z mnoha aplikací a poskytují konzultace a doporučení zaměřené na snížení celkových nákladů TCO.

Zaměřte pozornost na logo Autorizovaného distributora NSK

Každý Autorizovaný distributor NSK je součástí třístranného vztahu a dává zákazníkům jistotu vyplývající z plné globální i lokální podpory. Nákup od těchto distributorů zaručuje, že dostanou ložiska NSK přímo od výrobce, zaručeně originální, v prvotřídní kvalitě a s optimálními výkonnostními parametry.

Uživatelé, kteří se o padělcích ložisek chtějí dozvědět více, mohou navštívit www.stopfakebearings.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!