Nové tekuté pojištění šroubů od firmy Elring

19. října 2020, 17:44

Nechtěné uvolnění nebo povolení šroubového spoje v důsledku vnějších vlivů, jako jsou například vibrace, tepelná roztažnost, koroze nebo nedostatečný točivý moment, může špatně dopadnout. Tekutá pojištění šroubů jsou proto často používanou, alternativní metodou oproti mechanickým pojištěním.

Šroub

V mnoha oblastech, ve kterých záleží na zcela pevném šroubovém spoji, mohou být v zásadě použita dvě řešení. Mechanická pojištění jako jsou pružné kroužky, podložky nebo pojistné matice. Tato spojení mají tu nevýhodu, že časem dochází ke ztrátě původní předpínací síly. Výjimkou jsou ovšem rozpínací šrouby, které vytvoří nezbytné napětí ve spojení a drží, tedy například šrouby hlavy válců. Hlubším důvodem pro ztrátu předpínací síly je, že dotyková plocha šroubu v závitu je jen 15 % až 20 %, v závislosti na stoupání závitu, a tím také v závitu umožňuje nejmenší pohyby.

Pro zvětšení dotykové plochy a zamezení volnosti pohybu v závitu lze použít pojištění šroubu. To je také hlavním důvodem použití. Dalšími důvody jsou proveditelnost při použití nebo také náklady.

Snadná aplikace

Při aplikaci je důležité pochopení účinku. U tekutého pojištění šroubů se jedná o anaerobní lepidlo. To znamená, že kapalina reaguje výlučně pod vzduchovým uzávěrem a jen ve spojení s kovovým povrchem. Tyto kovy musí být takzvanými aktivními materiály, jako je např. ocel, mosaz, měď, železo nebo bronz. Pokud by se použil pasivní materiál, jako například ocel nebo hliník, je nutno v daném případě zkontrolovat, do jaké míry může být zahájena chemická reakce. Pojištění šroubů se nanáší přímo na očištěný závit šroubu a následně se přímo šroubuje. Možné je také nanesení po montáži z důvodu vzlínavosti, pokud je místo aplikace přístupné.

Další výhodou tekutého pojištění šroubů je zamezení koroze v závitu. Tedy lepení a těsnění zde jdou ruku v ruce, a proto je také na místě použití pojmu těsnicí hmota.

El-Loc 43 Elring

V čem se pojištění šroubů od Elring liší?

El-Loc 43 středně pevné je vhodné pro průměr závitu do velikosti M 36 a lze jej dobře demontovat běžným nářadím. Oproti tomu El-Loc 70 vysoce pevné je nejvíce vhodné pro závity do M 20. V důsledku vyššího momentu odtrhu u El-Loc 70 se pro demontáž doporučuje šroubový spoj nejprve silně zahřát. Při teplotách nad 200°C se pojištění šroubů stává pastovitým.

Pro obě při použití platí teplotní rozsah od -55°C do + 180°C. Pevná jsou obě zhruba po 10 minutách, funkční pevnosti je dosaženo po 3 – 6 hodinách a konečné pevnosti po 12 – 24 hodinách. Další teplotní rozsahy vyplývají z příslušné kombinace materiálů a okolní teploty. Oba výrobky jsou odolné vůči minerálním olejům, syntetickým olejům, palivům, chladivům a mnoha dalším médiím.

Výhody nového pojištění šroubů

Obě nová pojištění šroubů jsou zařazena jako eco-friendly, což znamená, že při zpracování nevznikají žádné látky podléhající povinnosti označení.

Nové skládací láhve s integrovanou částí twist cap mají tu velkou výhodu, že je lze používat jednou rukou, a tak může být prováděno velmi přesné nanášení a dávkování.

Navíc Elring nabízí obě pojištění šroubů ve dvou různých velikostech lahví. V 10ml a 50ml.

Další informace a bezpečnostní list naleznete na adrese www.elring.de.

EL-Loc 70

Výhody pojištění šroubů Elring oproti obvyklým mechanickým pojišťovacím prvkům

  • omezení relativních pohybů
  • zabraňuje svévolnému povolení šroubových spojení
  • bezpečně utěsňuje závitový spoj
  • chrání před korozí v závitu
  • vysoká odolnost vůči vibracím
  • nulová ztráta svěrací síly
  • maximálně snadná manipulace

Příklady použití

Motor

  • šroubové spojení setrvačníku
  • šroubové spojení řemenice klikového hřídele
  • šroubové spojení nosiče vačkového hřídele

Automobil

  • dveřní závěsy
  • nápravové čepy
  • třmeny kotoučové brzdy

Další

  • řídítka na kolo
  • motocyklový kryt na spojku / dynamo

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!