Philips: Předpisy se nezměnily, ale LED retrofity jdou kupředu

25. října 2020, 12:59

Tato technologie sice ještě pořád prochází schvalovacím procesem, ale společnost Philips bez ohledu na jeho průběh představuje jejich novou generaci.

Světla Philips

Společnost Philips na podzim 2016 představila na veletrhu Automechanika ve Frankfurtu nad Mohanem inovativní řešení, ve kterém byl na základnu konstrukce halogenové žárovky nainstalován kolík s LED diodami. Jednou ze stěžejních předností této myšlenky je možnost přímé montáže do světlometu vozu. Tímto jednoduchým způsobem můžete tradiční žárovku vyměnit za modernější a výkonnější světelný zdroj. Proto se také nazývá LED retrofit.

Přestože automobilové koncerny již LED technologie používají mnoho let, v tomto případě jde o zcela nový produkt. Aby jej bylo možné nainstalovat do světlometů, které jsou z továrního hlediska určeny pro halogenové žárovky, je nutné absolvovat složitý, a tudíž zdlouhavý schvalovací proces. Snaha o jeho dovršení stále probíhá, ale společnost Philips nezahálí.

Světla Philips

V současné době lze LED retrofity pro venkovní osvětlení automobilů legálně používat mimo veřejné silnice. Jejich prodej, a to i v České republice, neustále z roku na rok stoupá. Řidiči se již mohli přesvědčit o výhodách těchto modelů: Ultinon LED, X-tremeUltinon LED gen2 a Ultinon Essential gen2. Můžeme bez obav říci, že každý z nich dokumentuje pokrok značky Philips ve vývoji tohoto světelného zdroje.

To vše zúročují dvě položky Philips Ultinon LED z nové série Pro, která byla představena v září 2020. Ve srovnání s předchozími generacemi mají jednodušší instalaci a vyšší parametry osvětlení.

Konstrukce nových retrofitů nyní vychází z jednodílného korpusu. Díky tomu již není nutné jej před montáží do světlometu rozšroubovávat. Druhým vylepšením je centrovací kroužek nasazovaný přímo na plášť. Zároveň byl externí ovladač nahrazen elektronikou integrovanou dovnitř žárovky.

Problematiku účinného odvodu tepla řeší nový inteligentní chladicí systém AirBoost. To vše umožnilo vytvořit retrofity odpovídající velikosti halogenové žárovky.

Philips Ultinon Pro5000 LED s diodami třídy OEM se vyznačují o 160 % jasnějším paprskem (ve srovnání s minimem požadovaným u halogenových žárovek zákonem). Barevná teplota v řádu 5800 K poskytuje bílé světlo, které je pro lidský zrak neutrální. Ideální světelná mezní čára, která zabraňuje oslepujícímu účinku na ostatní účastníky silničního provozu, je výsledkem technologie SafeBeam.

 

Naproti tomu retrofity Philips Ultinon Pro9000 LED využívají diody Lumileds TopContact. Díky nim vytvářejí až o 250 % jasnější paprsek (ve srovnání s minimem požadovaným u halogenových žárovek zákonem). Navzdory navýšení tohoto parametru byla zachována barevná teplota 5800 K, která je optimální pro vnímání lidského oka.

Životnost řady Pro5000 činí 3.000 hodin nepřetržitého svícení, což garantuje tříletá záruka. V případě Pro9000 je to až 5.000 hodin, přičemž záruka pokrývá pět let používání.

Nové LED retrofity Philips, stejně jako u předchozí generace, jsou k dispozici jako H1, H4, H7, H8/H11/H16 (Fog) a H11, a také HIR2 a HB3/4. Novinkou v této řadě je typ H3. Všechny druhy jsou kompatibilní s elektrickou instalací 12 a 24 V.

Zodpovědnost za používání LED světelných zdrojů typu retrofit v souladu s příslušnou legislativou nese uživatel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!