Valeo uzavřelo se Středočeským krajem smlouvu o pronájmu areálu bývalého letiště v Milovicích na dalších 20 let – vybuduje zde polygon pro testování autonomních aut

26. února 2021, 13:54

Valeo podepsalo se Středočeským krajem smlouvu o dlouhodobém pronájmu pozemků v Milovicích na dalších dvacet let. Již v roce 2018 Valeo s krajem uzavřelo memorandum o vybudování polygonu pro autonomní auta a asistenční systémy vozidel na bývalém letišti Milovice-Boží Dar. Jde o plánovanou investici přesahující sto milionů korun, která pomůže k rozvoji inovací na území Středočeského kraje.

Valeo testování

Současná nájemní smlouva je platná do 30. 8. 2023, nově uzavřená nájemní smlouva bude platit od kolaudačního rozhodnutí na stavby, nejpozději však od 1. 9. 2024 na dobu dvaceti let. V rámci původní smlouvy společnost zmodernizovala zázemí pro testování autonomních technologií. Vybudovala testovací plochu pro testy v nízké rychlosti např. plně automatizované parkování, ale hlavně opravila bývalou ranvej a pojezdové dráhy, které nyní slouží pro testování scénářů ve vysokých rychlostech. To umožňuje testovat funkce automobilů, které se budou vyrábět po roce 2022 a které jsou hodnoceny podle nových pravidel EuroNCAP.

„Podpis dlouhodobé smlouvy je klíčový okamžik, který jsme dlouho a pečlivě připravovali,” říká Leoš Dvořák, generální ředitel vývojového centra Valeo. „Dlouhodobá spolupráce se Středočeským krajem nám umožní vložit do zlepšení testovací infrastruktury výrazně více investičních prostředků, díky čemuž budeme moci na milovickém polygonu testovat nejmodernější systémy pro autonomní automobily.

To nám umožní vytvořit další vysoce kvalifikované pracovní pozice a zároveň zvýšit prestiž a důležitost nejen českého vývojového centra v rámci skupiny Valeo, ale i celé České republiky v oblasti vývoje autonomních vozidel,” dodává. „Jsme rádi, že si představitelé Středočeského kraje tuto příležitost plně uvědomují a velmi oceňujeme konstruktivní a profesionální jednání nového vedení kraje během přípravy smlouvy.“

Valeo na polygonu vybuduje kancelářské zázemí pro testovací inženýry, zázemí pro opravu a přestavbu testovacích aut a na kalibraci senzorů. Vzniknou nové, kvalitní asfaltové plochy pro další testovací scénáře, plochy pro simulaci povrchů s různou strukturou nebo přilnavostí či simulace městského provozu.

Technici budou nyní nejvíce pracovat na testováni systémů tzv. aktivní bezpečnosti v autech. Mezi ně patří adaptivní tempomat, autonomní nouzové brzdění před nečekanou překážkou nebo asistent, který udrží auto v jízdním pruhu na dálnici, když na řidiče dolehne obávaný mikrospánek. Valeo plánuje investovat i do nového testovacího vybavení, do dalších testovacích aut a moderní měřící techniky.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!