Bosch na IAA Mobility: Řešení šetrná ke klimatu pro všechny typy mobility

10. září 2021, 12:54

Společnost Bosch roste v oblasti elektromobility dvakrát rychleji než trh a v letošním roce dosáhne obratu více než jedné miliardy eur. A obchod roste stále rychleji: Do roku 2025 se očekává zpětinásobení obratu.

Bosch na IAA 2021

„Elektromobilita se pro nás stává klíčovou oblastí podnikání a bezemisní mobilita oblastí růstu. Proměňujeme výzvy v příležitosti – to je naše cesta,“ řekl Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Bosch, na veletrhu IAA Mobility 2021 v Mnichově.

Další z oblastí růstu je automatizovaná jízda. Základem všech jejích úrovní je asistenční systém řidiče. Bosch zde roste o 40 procent rychleji než trh a je lídrem. Dobrá pozice v oblasti elektromobility a automatizované jízdy pomáhá společnosti Bosch úspěšně obstát v tržním prostředí poznamenaném koronavirovou krizí, nedostatkem polovodičů a zrychlenou transformací mobility: Obrat obchodní oblasti Mobility Solutions se v letošním roce zvýší o deset procent.

Elektrická jízda – špičkové technologie Bosch umožňují průlom

Elektromobilita bude další kapitolou úspěšného příběhu společnosti Bosch – díky včasným investicím v dosavadní celkové výši pěti miliard eur a díky nejúčinnějším řešením elektrického pohonu na trhu. Jen v letošním roce investuje společnost dalších 700 milionů eur. Bosch se považuje za pokrokovou společnost, která utváří budoucnost.

„Připravujeme se na celosvětový nárůst poptávky po elektromobilech. Očekává se, že v roce 2035 budou elektromobily tvořit cca 60 procent všech celosvětově nově zaregistrovaných vozidel,“ říká Dr. Stefan Hartung, člen představenstva společnosti Bosch a vedoucí obchodní oblasti Mobility Solutions. Již deset let Bosch v oblasti elektrokol dokazuje, že inovativní síla může vytvářet nové trhy. Společnost se snaží utvářet mobilitu budoucnosti v co nejširším rozsahu: „Musí být šetrná ke klimatu, ale také cenově dostupná a atraktivní, a to i s ohledem na ambiciózní cíle EU,“ dodává Denner.

Za tímto účelem společnost Bosch i nadále uplatňuje technologicky otevřený přístup a po celém světě nabízí řešení šetrná ke klimatu pro všechny typy mobility, v souladu s příslušných národními politickými požadavky. Bosch například investuje nejen do bateriového pohonu, ale také do pohonných systémů s palivovými články a realizuje projekty pro zákazníky v Číně, v USA i Evropě. První nákladní vozidla s technologií Bosch již jezdí po čínských silnicích.

Automatizovaná jízda – Bosch nabízí vše z jednoho zdroje

Firma spolupracuje s Mercedes-Benz a dalšími partnery na nasazení této funkce ve vícepodlažním parkovišti P6 na letišti ve Stuttgartu. Nový Mercedes-Benz třídy S je prvním sériovým vozidlem na světě, které je vybaveno potřebnou technologií. Aby mohla být vozidla bez řidiče navigována pomocí příkazu z chytrého telefonu na vyhrazené parkovací místo, vybavuje Bosch parkovací garáž technologiemi, jako jsou videokamery s pevnou instalací. Bosch vybavuje parkoviště mimo jiné pevnými videokamerami, aby vozidla mohla jezdit na vyhrazená parkovací místa bez řidiče pomocí příkazu smartphonu.

Do roku 2025 má následovat dalších 1.000 parkovacích domů. Přes veškerý nárůst komfortu vidí Bosch v automatizaci řízení především vývoj, který může přinést větší bezpečnost silničního provozu. Jako průkopník uvedl Bosch na trh systémy od elektronického zvládání smyku až po automatické nouzové brzdění a i nadále sleduje cíl jízdy bez nehod. Společnost zároveň poskytuje inovativního software jako základ pro inteligenci, kterou vozidla musí mít.

Propojená jízda – Bosch přemýšlí nad rámec vozu

Jak Bosch předpověděl již před deseti lety, vozidla se stále více mění v internetové uzle. V budoucnu bude software stejně důležitý jako výkon nebo účinnost pohonu. Bosch tuto změnu aktivně formuje. Společnost k tomu má dobrou pozici: Téměř každý druhý pracovník v oblasti výzkumu a vývoje v odvětví mobilních řešení je softwarový vývojář. Dokonce i jízdní kolo se stává součástí internetu, jak dokazuje nová aplikace Bosch e-bike Flow. Umožňuje například v jednotlivých komponentech aktualizovat software.

Integrace softwaru je navíc stále důležitější: I zde má Bosch know-how. Příklad počítače infotainmentu: Do roku 2025 se jejich výpočetní výkon a složitost softwaru zdvojnásobí. Bosch zajišťuje bezpečnou interakci různých softwarových modulů. Pokud jde o konektivitu, společnost navíc myslí mnohem dál, nejen na vozidla.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!