Bosch se zbavuje „nabíjecí cihly“

13. září 2021, 14:06

Nový flexibilní nabíjecí kabel Bosch s integrovanou řídicí a bezpečnostní technologií se obejde bez obvyklé „nabíjecí cihly“ – jak se hovorově říká objemné řídicí jednotce na kabelu – i při nabíjení ze zásuvky 230V. Výsledkem je, že flexibilní inteligentní nabíjecí kabel, který oslaví světovou premiéru na IAA Mobility 2021, váží méně než tři kilogramy, a tedy v průměru o dobrých 40 procent méně než konvenční nabíjecí kabely s řídicími boxy.

Nabíjecí zařízení Bosch

Špičkový kabel šetří nejen hmotnost, ale také místo v zavazadlovém prostoru. Díky adaptérům Typ 2 a domácí zástrčky již není potřeba druhý kabel, abyste mohli flexibilně čerpat energii doma nebo z nabíjecí stanice na cestách. Nabíjení elektromobilů nikdy nebylo tak snadné.

Kabel pro všechny případy: Nabíjení doma i na cestách s výkonem až 22 kW

Třífázový kabel umožňuje tzv. režim 2 a režim 3 nabíjení střídavým proudem až 22 kW. S flexibilním chytrým nabíjecím kabelem můžete nabíjet i doma bez wallboxu. To odpovídá požadavkům zákazníků: 84 % řidičů elektromobilů v Evropě nabíjí svůj vůz večer nebo přes noc doma (zdroj: newmotion EV Driver Survey 2020). Technologie integrovaná v každé ze zástrček zajišťuje spolehlivý a bezpečný proces nabíjení. Komponenty pro řízení a kontrolu nabíjecího výkonu jsou umístěny ve vozidle v konektoru Typ 2. Na druhém konci domácí zástrčky s adaptérem je umístěna regulace teploty a proudový chránič. Díky tomu nedochází k přetížení nebo přehřátí ani při běžném nabíjení z domácí zásuvky s nabíjecím výkonem až 2,3 kW. V případě potřeby se bezpečnostní technika vypne před dosažením kritické hodnoty.

Miniaturizační know-how: Bosch techniku třikrát zmenšil

Aby bylo možné řídicí a bezpečnostní techniku do kompaktních kabelových konektorů vůbec integrovat, vývojáři společnosti Bosch ve srovnání s předchozími aplikacemi výrazně zmenšili velikost elektroniky v řídcích boxech. Zde přichází ke slovu miniaturizační know-how společnosti Bosch, které se v rámci společnosti neustále rozšiřuje.

Dalším plus je krátká doba vývoje. Vývojovému týmu se podařilo uvést nový nabíjecí kabel na trh během pouhých 18 měsíců.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!