Vzducholoď ZF Zeppelin brázdila po nebi České republiky – ZF propagovalo mobilitu příští generace

21. září 2021, 7:44

Od roku 2018 není „Next Generation Mobility“ jen označení pro strategii skupiny ZF – představuje také závazek k realizaci, a to jak pro minulost, tak pro budoucnost. Jedinečnou akcí ZF Zeppelin Tour 2021 chtěla společnost ZF tuto vizi přiblížit novinářům a širší veřejnosti. Byli jsme při tom.

ZF Zeppelin Tour 2021

ZF Zeppelin Tour v České republice začala 17. září 2021, kdy přiletěla vzducholoď z Polska, a proletěla nad Prahou, Plzní a Kláštercem nad Ohří. Bohužel kvůli nepřízni počasí se nepodařilo uskutečnit plánované odpolední lety nad Prahou. Stejně tak musel být zrušen dopolední let v sobotu 18. září nad Starou Boleslaví a Jabloncem nad Nisou. Nicméně se kolem poledne počasí trochu umoudřilo a podmínky nám dovolily udělat alespoň několik kratších letů nad Prahou.

Za nás můžeme potvrdit, že letět vzducholodí je opravdu nevšední zážitek. Vzhledem k tomu, že Zeppelin letí poměrně pomalu (okolo 100 km/h) a nízko (+-300 m) a vzduchem vlastně pluje, je možné na zemi pozorovat i úplné detaily.

Kromě letu Zeppelinem se v Plzni uskutečnilo představení nejnovějších technologií v oblasti mobility. Novináři navštívili přední technologické centrum ZF Engineering Plzeň a prozkoumali tak vývoj nové generace automatických převodovek a elektromotorů. Na závěr návštěvy proběhly kalibrační jízdy s testovacími vozy.

ZF tak představilo svou vizi – Next Generation Mobility. NOW.

ZF v České republice

Až do této chvíle byla mobilita základní lidskou potřebou, která kladla na naše klima velkou zátěž. Proto bylo nutné provést transformaci mobility po celém světě. Pandemie koronaviru dále zrychlila tempo tohoto trendu. Lidé na celém světě nyní očekávají životaschopnou mobilitu, která je elektrická, inteligentní, propojená, udržitelná, bezpečná, autonomní a také cenově dostupná. ZF již nabízí řešení, která tato očekávání splňují.

Kromě pokročilé výroby komponentů pro automobilový průmysl skupina ZF u nás již roky investuje a rozvíjí svoji oblast výzkumu a vývoje. ZF je v České republice zastoupena v osmi městech a zaměstnávají již více než 3.200 lidí a nadále intenzivně nabírají, implementují nové technologie a provádějí projekty pro rostoucí počet zákazníků.

ZF Aftermarket ve Frýdlantu

ZF Frýdlant, dříve známý jako TRW Automotive Czech s.r.o., vznikl v roce 1999 přesunutím tehdejšího skladu náhradních dílů z mateřského závodu v Jablonci nad Nisou. Distribuce náhradních dílů byla ukončena v roce 2007, ale výrobní činnost specializovaná na výrobu brzdových kotoučů a repase brzdových třmenů a řízení pokračuje úspěšně dodnes.

ZF v Jablonci nad Nisou (výroba)

Historie vývoje a výroby brzd začala v Jablonci v roce 1953, založením národního podniku Autobrzdy. Na přelomu století byl závod koupen americkou nadnárodní firmou TRW Automotive, která se v roce 2015 spojila se společností ZF Friedrichshafen AG. TRW se tak stává pátou divizí koncernu ZF s názvem Active & Passive Safety Technology.

ZF v Jablonci nad Nisou (vývoj)

Zabývá se vývojem a konstrukcí součástí brzdového systému a testováním prototypů na testovacích stavech a přímo v autech na testovacích okruzích.  Testuje také software řídicí jednotky EPB a jednotlivých komponentů.

Vyvíjí, konstruuje a testuje podtlakový posilovač a hlavní brzdový válec s nádržkou brzdové kapaliny, přední i zadní kotoučové brzdy, včetně elektrické parkovací brzdy. Práce jabloneckého vývoje zahrnuje i testování brzdných asistentů ABS a ESP v různých fázích vývoje i výroby.

ZF v Klášterci nad Ohří – ZF Electronics Klášterec

Jsme specialisté na výrobu čisté technologie budoucnosti. ZF Group je předním dodavatelem pro automobilový průmysl. ZF Electronics Klášterec, jako člen divize E-mobility, je předním lídrem v zavádění technologií pro elektromobilitu v automobilovém průmyslu. Výroba vozidel šetrnějších k životnímu prostředí je budoucnost.

ZF Staňkov

ZF Staňkov vyrábí nápravy pro stavební a zemědělské stroje a převodovky do elektrických vysokozdvižných vozíků. Výstavba závodu byla zahájena v říjnu 2008 na „zelené louce“ v Ohučově, sériová výroba byla zahájena v září roku 2009. V současné době se montuje na devíti výrobních linkách více než 600 typů náprav a pohonných jednotek.

ZF ve Staré Boleslavi – ZF Passive Safety Czech

V Řepově u Mladé Boleslavi vznikla v roce 1992 společnost TRW-Carr s.r.o. Původně vyráběla plastové komponenty pro automobilový průmysl. V roce 1995 vznikla v České republice divize bezpečnostní pásy, která nejdříve působila také v Řepově. V říjnu 1998 přesunula svou výrobu do Staré Boleslavi – Hlavenec. V roce 2015 došlo k fúzi společností ZF a TRW. Společnost od té doby nese nové jméno ZF Passive Safety Czech.

ZF ve Zlíně – detašované pracoviště ZF Engineering Plzeň

Společnost ZF Group, rozšířila své vývojové aktivity i do Zlína. Nové vývojové centrum oficiálně zahájilo provoz dne 1. 7. 2018. Zázemí našlo přímo v srdci akademického prostředí, a to v budově Fakulty aplikované informatiky, Univerzity Tomáše Bati. Část kanceláří máme přímo ve Vědeckotechnickém parku ICT. Zlínský tým se zaměřuje na vývoj a testování software pro oblast eMobility.

ZF Engineering Plzeň

Jako technologické centrum hraje ZF Engineering Plzeň důležitou roli ve vývoji systémů hnacích ústrojí pro osobní, nákladní a užitková vozidla, autobusy, lodě a letadla. Pro skupinu ZF Group poskytuje technologické centrum také R&D služby (výzkum a vývoj) v oblastech jako elektronika a software, konstrukce, výpočty a mechatronika.

Mezi hlavní produkty portfolia ZF, na kterých se podílí vývojové centrum v Plzni, patří například automatická převodovka 8HP, hybridní převodovka 8P4G nebo elektro pohon EVD a další inovativní technologie pro širokou škálu typů vozidel.

ZF mělo premiéru na IAA Mobility

Na právě skončené IAA Mobility v Mnichově představila ZF novinky, které udávají směr mobilitě zítřka, například Modular eDrive Kit nebo ProAI, nejflexibilnější a nejvýkonnější superpočítač pro automobilový průmysl.

„Společnost ZF před lety soustavně soustředila své strategické zaměření na technologie pro mobilitu příští generace. To se nyní vyplácí: Na IAA neukazujeme nápady do budoucna, ale řešení připravená k produkci, která si naši zákazníci mohou objednat a která brzy budou formovat mobilitu cestujících,“ říká generální ředitel ZF Wolf-Henning Scheider na veletrhu IAA Mobility.

Světová premiéra Modular eDrive Kit ukázala, jak silná je společnost ZF v oblasti e-mobility. Všechny nové elektro pohony v Modular eDrive Kit nabízejí výrazné zlepšení hustoty výkonu, hmotnosti a účinnosti. V modulárním systému jsou navíc zahrnuty patentované inovace ve výkonové elektronice.

Další představená inovace – vysoce výkonný ZF ProAI – je nejflexibilnějším a nejvýkonnějším superpočítačem pro automobilový průmysl. ZF ProAI je k dispozici ve škálovatelných výkonnostních úrovních od 20 do 1 000 TeraOPS. Ve srovnání s předchozí verzí ZF zvýšil výkon až o 66 procent a snížil spotřebu energie až o 70 procent.

Výsledkem je vynikající energetická účinnost 3 TeraOPS na watt. Současně byly všechny varianty ZF ProAI implementovány na jednotnou platformu o rozměrech pouhých 24 x 14 x 5 cm. To znamená, že zabírá méně podlahové plochy než iPad. ZF ProAI je vhodný pro každý typ vozidla a pro všechny úrovně automatizované nebo autonomní jízdy: od úrovně Level 2 do úrovně Level 5.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!