Vypouštěcí šrouby olejové vany Elring

15. listopadu 2021, 15:09

Těsnění celého spalovacího motoru je doménou společnosti Elring, a to již více než 140 let. Proto jsou součástí její obchodní a produktové nabídky také vypouštěcí šrouby olejové vany. Nejen těsnění hlavy válců nebo radiální těsnění hřídelí, ale také tyto potřebné díly, které se dodávají v různých velikostech, typech utěsnění a z různých materiálů. Nabídka je široká, od jednoduchých šestihranných šroubů až po polyamidové zátky.

Vypouštěcí šrouby olejové vany Elring

Dopad na životní prostředí

Dlouhodobé perfektní utěsnění vypouštěcího otvoru oleje je naprostou nutností. Jedna malá kapka může kontaminovat až 1000 litrů podzemní vody, a proto není dobré zbytečně riskovat a poohlížet se po relativně levném výrobku. Konečný zákazník jistě nebude litovat těch pár korun vynaložených navíc, tak proč podstupovat riziko.

Různé typy těsnění

Detailní pohled na vypouštěcí šroub oleje objasňuje, proč se jeho těsnění časem opotřebovává. Těsnicí kroužek je vyroben z lepených NBR syntetických vláken. Tento materiál nasákne omezené a přesně dané množství motorového oleje, a proto jej nelze použít podruhé.

Vypoštěcí šroub Elring 952.850
Vypouštěcí šroub 952.850

V tomto případě těsnění obstarává elastomerový O-kroužek s vybráním dokonale přiléhajícím k hlavě šroubu. Další možností je lepený těsnicí kroužek, což je kombinace kovových elastomerů. Jakýkoli elastomer časem ztrácí pružnost a tvar, a to především v důsledku působení tepla motoru.

U této zátky se také používá elastomerový kroužek, tentokrát z polyamidu. Proč právě polyamid? Jednoduše proto, že ze stejného materiálu je vyrobena olejová vana. Tento mechanismus je celosvětově patentován.

Polyamidová zátka 588.690

V uplynulých letech se jako těsnicí standard používaly buď hliníkové, nebo měděné kroužky. Utěsnění se dosáhlo díky tomu, že oba kovy jsou měkčí než šroub a příslušný materiál olejové vany. Měděné kroužky se používají pro ocelové olejové vany a hliníkové kroužky pro olejové vany z hořčíku nebo hliníku.

Montáž vypouštěcích šroubů olejové vany

Nejdůležitější je dodržet příslušný utahovací moment podle specifikace OE. Kromě polyamidové verze jsou všechny šrouby vyrobeny z oceli. Ocel je rozhodně tvrdší materiál než materiál olejové vany, a proto se mohou při nadměrném utahování poškodit závity v olejové vaně. Použití opotřebovaných klíčů k montáži často působí potíže při vyšroubování výpustného šroubu při další výměně oleje.

Kompletní sortiment vypouštěcích šroubů olejové vany nejdete na stránkách společnosti nebo v online katalogu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!