Valeo představuje první otevřenou datovou sadu z kamer

16. listopadu 2021, 11:19

Skupina Valeo, světová jednička v asistenčních systémech pro řidiče (ADAS), publikuje WoodScape, vůbec první otevřenou datovou sadu s nahrávkami z automobilových kamer typu rybí oko. Cílem tohoto kroku je posunout výzkum počítačového vidění pro autonomní řízení a automatické parkování na další úroveň.

WoodScape Valeo

„S WoodScape bychom rádi povzbudili výzkumnou komunitu, aby vyvinula algoritmy počítačového vidění pro kamery typu rybí oko určené pro scénáře automatizace vozidel v nízkých i vysokých rychlostech,“ prohlásil Marc Vrecko, ředitel divize Comfort & Driving Assistance Systems.

WoodScape obsahuje více než 10.000 snímků pořízených několika testovacími vozidly Valeo po celé Evropě pomocí čtyř kamer s prostorovým snímáním (surround view) a anotaci pro různé úkoly počitačového vidění, jako je sémantická segmentace, odhad hloubky, detekce 2D objektů, rekonstrukce trajektorie auta z vizuálních dat, segmentace pohybu, detekce znečištění nebo ucelené zpracování příkazů řízení (end-to-end driving).

Zatímco datové sady z úzkosměrových čelních kamer jsou běžně k dispozici, rozsáhlé datové sady pořízené prostorovými kamerami typu rybí oko veřejně přístupné nejsou. Většina veřejných datových souborů pro automotive navíc omezuje výzkum na tři, nebo čtyři úkoly.

WoodScape Valeo

Jednou z největších výzev ve výzkumu autonomního řízení je získání dostatečně relevantních dat, jež byla důkladně označena a anotována lidmi. To umožní senzorům a kamerám klasifikovat všechny objekty obklopující vozidlo. WoodScape by měl pomoci tuto výzvu vyřešit.

Valeo vyvinulo nejkomplexnější portfolio senzorů v automobilovém průmyslu, které zahrnuje ultrazvukové senzory, radary, kamery a také první a jediný sériově vyráběný LiDAR, který splňuje automobilové standardy a jenž může být namontován i do již vyrobených vozidel. Valeo vyrábí zejména kamery typu rybí oko umožňující 360° vnímání, které je klíčové pro automatizovanou jízdu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!