Valeo a Západočeská univerzita v Plzni – noví strategičtí partneři

20. ledna 2023, 14:55

Valeo a Západočeská univerzita v Plzni uzavřely smlouvu o strategickém partnerství s cílem podpořit inovativní projekty v oblasti aplikované elektrotechniky pro automatizaci výroby a průmyslovou robotiku. Partnerství umožňuje společnosti Valeo i univerzitě posílit studentské výzkumné aktivity v oblasti elektroniky, embedded systémů, počítačového modelování, řízení průmyslových systémů, diagnostiky a testování. Otevírá také vstup do kolaborativního výzkumu s možností ucházet se o veřejně financované projekty jako partneři konsorcií.

Elektronika, software a umělá inteligence jsou zásadní pro rozvoj a autonomních vozidel a asistenčních systémů řidiče. V roce 2030 budou představovat 30 % hodnoty automobilu, oproti dnešním 10 %. Tyto odborné znalosti jsou navíc klíčové pro zefektivnění výrobních procesů společnosti Valeo v sériové výrobě komplexních elektronických produktů.

„Jsme rádi, že můžeme tohoto silného partnera přivítat v našem ekosystému spolupráce. Je to klíčové pro udržení našeho vedoucího postavení ve výrobě komplexních produktů, jako jsou detekční kamery, kamery na monitorování únavy řidiče, ultrazvukové senzory a desky plošných spojů pro širokou škálu našich senzorů podle nejvyšších standardů kvality a za konkurenční cenu,” prohlásil Jakub Drahorád, generální ředitel výrobního závodu Valeo Rakovník.

„Dnes podepsaná smlouva o strategické spolupráci je završením dlouholetých vzájemných kontaktů mezi ZČU a společností Valeo. Přináší unikátní možnosti spolupráce v oblasti vzdělávání a masivní finanční, materiálovou i projektovou podporu pro studenty Fakulty elektrotechnické. Propojení našich výzkumných a vývojových týmů a vzájemné sdílení know-how má za cíl posílit naše pozice lídrů v oblasti dopravních technologií,“ sdělil Zdeněk Peroutka, děkan Fakulty elektrotechnické a ředitel výzkumného centra RICE.

Spojení se silným průmyslovým partnerem s mezinárodní působností, jako je společnost Valeo, je tak pro Západočeskou univerzitu dalším vítaným krokem být blíž k aplikační sféře. Podpora inovačního potenciálu univerzity, stimulace vzniku start-upů a příležitostí společného růstu jsou zásadní také pro schopnost inovovat a posouvat celou Českou republiku v mezinárodním průmyslovém řetězci.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!