Nová sada nářadí TOOL BOX W04 v nabídce Continental

19. ledna 2024, 10:32

Společnost Continental zařadila do své nabídky novou sadu nářadí TOOL BOX W04, která zjednodušuje proplachování a plnění chladicího okruhu určitých motorů podle specifikací příslušných výrobců.

TOOL BOX W04

Důkladné propláchnutí je jedním z rozhodujících kroků při provádění postupu údržby chladicích systémů. Umožňuje vyhnout se předčasnému selhání nově namontovaných dílů, například po výměně tepelného výměníku, vodního čerpadla, chladiče plnicího vzduchu apod. Kvalita chladicí kapaliny se během provozu vozidla totiž postupně snižuje. Důvod: Přísady obsažené v chladicí kapalině se časem rozkládají a chladicí kapalina je současně znečišťována korozí, usazeninami vodního kamene, stopovými množstvími oleje a dalšími částicemi. Propláchnutím lze odstranit usazeniny z chladicího okruhu a zajistit, že nová náplň kapaliny bude motor bezchybně chladit a současně chránit před mrazem. Navíc čerstvá chladicí kapalina účinněji smáčí povrchy hliníkových součástí, na kterých zanechává ochrannou vrstvu zabraňující možnosti poškození korozí.

Namontuje-li se nová součást do motoru obsahujícího starou chladicí kapalinu, tato povrchová ochrana bude chybět. Stávající kapalina, která se v okruhu nachází, již však neobsahuje žádné přísady „navíc“, které by byly použitelné pro nové povrchy – tyto přísady totiž zůstaly na vymontovaném dílu. Nepomůže ani pouhé doplnění další kapaliny, neboť přísady se nedokáží selektivně usazovat pouze na nechráněných površích. Zkrátka a dobře: Profesionálové mají k dispozici pouze jedno řešení. A tím je: vše vypustit, důkladně propláchnout a znovu kompletně naplnit!

Proplachování je často povinným úkonem

Někteří výrobci proto u určitých motorů proplachování dokonce výslovně předepisují – v případě motorů Volkswagen se to týká například typů EA288 a EA288 evo. Právě tyto specifikace výrobců však dosud představovaly problém pro mnoho nezávislých servisních dílen: vhodné proplachovací zařízení totiž zpravidla dostávají smluvní servisní dílny. Nyní však existuje kompaktní řešení, díky kterému mohou i nezávislé servisní dílny vůbec poprvé začít provádět proplachování těchto motorů podle specifikací výrobců: je jím sada TOOL BOX W04 z nabídky společnosti Continental.

Dva kufříky, jedno řešení

Nový proplachovací systém je společností Continental dodáván ve dvou praktických kufřících. V nich jsou obsaženy proplachovací a odsávací jednotka společně se všemi potřebnými hadicemi. Potřebné adaptéry a připojovací díly naleznou montéři v sadě TOOL BOX W01. Servisní dílny tedy potřebují již pouze kanystry k plnění a proplachování – dokonce i víčka včetně připojovacích součástí jsou v sadě TOOL BOX obsažena.

Obě sady se vzájemně doplňují: V podobě sady TOOL BOX W01 i nové sady TOOL BOX W04 mají nyní montéři po ruce vše, co potřebují k provádění kompletního postupu proplachování i u velmi rozvětvených chladicích soustav: od odvzdušnění a podtlakové zkoušky, přes vytvoření vakua až po vlastní proplach. Všechny systémy konektorů a adaptérů jsou konstruovány tak, aby byly použitelné vždy pouze s jedním protikusem, čímž je vyloučena možnost chybného připojení.

Univerzálně použitelné

Řešení vyvinuté společností Continental je vhodné nejen pro již uvedené motory VW, nýbrž univerzálně pro motory všech vozidel. Pomocí přídavného adaptéru, který je v sadě rovněž obsažen, mohou být motory těchto vozidel proplachovány také prostřednictvím vratného potrubí. To je důležité především u starších automobilů nebo u ojetých vozidel: nelze totiž vyloučit, že předchozí majitel naplnil soustavu běžnou tvrdou vodou namísto použití destilované vody. Nebo dřívější servisní dílna použila při montáži vodního čerpadla těsnicí pastu, která nyní způsobuje znečištění chladicí kapaliny? Rizika, která s takovými situacemi souvisejí, je nyní možno trvale sprovodit ze světa pomocí sad TOOL BOX W01 a W04.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!