Jak snadno zlepšit odpružení obytných vozů? Tlumiče BILSTEIN B6 Camper nebo BILSTEIN B6 Camper Advanced jako alternativa vzduchového odpružení

22. října 2024, 10:14

O obytné vozy je v poslední době nebývalý zájem. Řadu řidičů, kteří s obytnými vozy teprve začínají, však při jejich první velké cestě s novým domovem na kolech čeká nemilé překvapení. A to, že při plném zatížení často rychle narazí na hranice svých možností originální odpružení jejich vozu. Je tomu tak proto, že obytné vozy postavené na platformě dodávky obvykle využívají původní odpružení bez jakékoli úpravy.

Vzduchové odpružení Bilstein
Tlumiče BILSTEIN B6 Camper zvyšují jízdní komfort a bezpečnost obytných vozů a karavanů

Odpružení dodávek v běžném továrním provedení vyhovuje pro proměnlivé podmínky zatížení, nikoli však pro trvalé maximální užitečné zatížení. Těžké, k vozu připevněné, předměty a enormní užitečné zatížení – například v podobě zavazadel, jízdních kol nebo různého dalšího vybavení, ale také výrazně vyšší těžiště – jsou pro obytné vozy charakteristické: dohromady ovšem mohou způsobovat nedostatečný cestovní komfort, v zatáčkách a při rychlých jízdních manévrech pak špatnou stabilitu nebo také nepříjemné doprovodné zvuky. Pro řešení těchto problémů většinu řidičů jako první napadne drahá a časově náročná instalace přídavného vzduchového odpružení, které si spojují s lepším komfortem. Nebývá to však dobrý nápad: vzduchové odpružení sice těžký karavan pozvedne (většinou na zadní nápravě) a zvýší tak kvalitu odpružení, ale aktivní úsilí při odpružení zůstává nadále na pružině originálního tlumiče. Originální tlumič, který má tlumení na starosti, lze přitom snadno vyměnit a jednoduše tak zvýšit komfort při jízdě.

Ti, kteří si chtějí na příští cestě užít dokonalý zážitek z jízdy, by proto měli zvážit modernizaci tlumičů pomocí produktů vyvinutých speciálně pro obytné vozy – například vysoce výkonných tlumičů BILSTEIN B6 Camper a BILSTEIN B6 Camper Advanced. Tyto tlumiče dokáží kompenzovat konstrukční nedostatky standardních listových pružin, protože jsou ideálně přizpůsobeny pro silně zatížené odpružení. Řešení, které vyvinula technologická špička v této oblasti, společnost BILSTEIN, udržuje vozidlo v optimálním stavu z hlediska komfortu.

Modernizace tlumičů je nenáročná na peněženku

Vzduchové odpružení BilsteinSpeciální nastavení tlumičů B6 Camper přináší vyšší bezpečnost při bočním větru, lepší přilnavost v zatáčkách a intenzivnější zážitek z jízdy. Vedle toho zajišťuje rovněž lepší trakci, přesnější jízdní vlastnosti a vyšší jízdní komfort. Upravené tlumení dále také snižuje hluk při jízdě díky zdokonalenému odvalování. Díky tomu představují tyto tlumiče atraktivní alternativu vzduchového odpružení – a samozřejmě také proto, že jsou nenáročné na náklady. V porovnání s instalací vzduchového odpružení je přestavba s produkty BILSTEIN B6 Camper Advanced výrazně rychlejší a levnější, protože není nutné montovat žádné další pružiny. Při přestavbě nejsou potřeba žádné těžké přídavné díly, jako třeba kompresory, a vysoce výkonné mechanické tlumiče nevyžadují ani žádnou zvláštní údržbu. Další výhoda: pro přestavbu s tlumiči BILSTEIN B6 Camper není nutná žádná homologace – o další položku na dlouhém seznamu úkolů před další dovolenou méně.

BILSTEIN B6 Camper a BILSTEIN B6 Camper Advanced jsou vhodné pro částečně integrované vozy a uzavřené dodávky na bázi Fiatu Ducato od modelového roku 2006 (Light & Maxi / Heavy) a pro všechny stejně konstruované vozy Citroën, Peugeot a Opel: Citroën Jumper, Peugeot Boxer a Opel Movano. Nejnověji Bilstein tlumiče Camper nabízí i pro nastupující modely Sprinter 906, 907 a 910. Další varianty a aplikace pro vozidla budou následovat.

Vzduchové odpružení Bilstein
Tlumiče BILSTEIN Camper jsou k dispozici i pro stále oblíbenější modely Mercedes-Benz Sprinter

Závěr: přídavné vzduchové odpružení vs. modernizace tlumičů

Uživatelé, kteří chtějí výrazně zvýšit komfort, by měli zvážit modernizaci pomocí tlumičů BILSTEIN B6 Camper a BILSTEIN B6 Camper Advanced – zejména pokud mají omezený rozpočet nebo jezdí starším vozidlem. Řešení spočívající čistě ve výměně tlumičů je nejen levnější než dodatečné vzduchové odpružení, které tak jako tak jen napomáhá přetíženým listovým pružinám, ale nižší jsou i náklady na instalaci.

Majitelé obytných automobilů, kteří přesto upřednostňují instalaci vzduchového odpružení a případné zvýšení přípustné celkové hmotnosti, si mohou při dodatečné montáži vzduchového odpružení nechat rovněž namontovat i speciální tlumiče pro obytné automobily, například BILSTEIN B6 Camper nebo BILSTEIN B6 Camper Advanced. Současná výměna vzduchového odpružení a tlumičů dává totiž smysl nejen z ekonomického hlediska. Je také zárukou co nejlepších celkových užitných vlastností vozidla.

Více informací o produktech firmy Bilstein najdete na jejích internetových stránkách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!