Dvě třetiny aut dovezených z Německa byly bourané

13. května 2024, 13:27

Každé páté ojeté auto, které se v České republice prodává, bylo dovezené z Německa. Ačkoli mají auta z této země velkou důvěru českých zákazníků, 65 % z těch, u nichž si lidé prověřují historii přes Cebia, je minimálně po jedné škodní události či havárii. Každé čtvrté z nich zažilo dokonce totální škodu. Velká část těchto aut je přitom prodávána jako nehavarovaná.

Průměrná výše poškození a havárií u aut, která neprošla totální škodou, dosahuje v průměru cca 253.000 Kč. Pokud ale auto prošlo totální (ekonomickou) škodou, průměrná výše nákladů na opravu se vyšplhá v přepočtu na zhruba 390.000 Kč. Relativně vysoká částka je daná vyšším zastoupením luxusních aut, která se z této země často dovážejí. Vysoké procento aut s poškozením je zase dáno vyšším průměrným stářím prodávaných aut z Německa, které dosahuje zhruba 11 let.

„To, že mají lidé zájem o auta z Německa, není v zásadě špatné rozhodnutí. Víme, že se z této země dají koupit kvalitní ojeté vozy ve výborném či dobrém stavu, ale je potřeba si vybrat seriózního prodejce a auto si vždy před koupí prověřit. Jedná se o velkou investici, která by neměla přinášet další neočekávané náklady v řádech deseti až statisíců,“ podotýká Martin Pajer, ředitel Cebia s tím, že lidé by měli mít reálná očekávání od poměru ceny a kvality vozu. „Doporučujeme nakupovat ojetá auta u certifikovaných programů a dalších zavedených prodejců, kteří mají za sebou už nějakou historii a kteří druhý den nezkrachují,“ radí dále ředitel Cebia.

Pozn: údaje vycházejí z analýzy náhodně vybraných 5.003 ojetých aut, která si v letošním roce prověřili klienti u Cebia a u nichž byl v inzerátu uvedený německý původ.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!