LKQ Corporation prodává Elit Polska

13. května 2024, 14:22

Společnost LKQ Corporation (LKQ) ohlásila podpis smlouvy o prodeji společnosti Elit Polska, polského distributora náhradních dílů, spotřebního materiálu a dílenského vybavení.

Elit Polska

Nový majitel společnosti Elit Polska

Společnost LKQ oznámila, že novým vlastníkem společnosti Elit Polska se stane skandinávský koncern MEKO. Justin Jude, provozní ředitel společnosti LKQ, k tomu řekl: „Vyhodnocování a optimalizace našich aktiv je základním strategickým pilířem našeho podnikání. V rámci tohoto kontinuálního procesu jsme po pečlivém zvážení učinili strategické rozhodnutí prodat společnost Elit Polska.“

Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny. Její dokončení se očekává v druhé polovině roku 2024. Transakce podléhá obvyklému schválení příslušnými orgány.

Stojí za zmínku, že ačkoli Elit Polska skončí v nových rukou, koncern LKQ se společnosti nezbaví definitivně. Je totiž jedním z hlavních akcionářů společnosti MEKO a jeho zástupci zasedají v představenstvu skandinávské firmy. Tržby společnosti Elit Polska v roce 2023 činily přibližně 107 milionů dolarů. K dnešnímu dni má společnost MEKO díky akvizici společnosti Inter-Team v roce 2018 přibližně 5% podíl na polském trhu. Po převzetí společnosti Elit Polska se tento podíl zvýší na přibližně 8 %, čímž se MEKO stane významným hráčem na polském aftermarketu.

„Elit Polska je dokonalým doplněním aktivit společnosti MEKO, díky kterému nyní získáváme širší geografické pokrytí na jednom z největších trhů v EU. Společně se společností Elit Polska můžeme získat mnoho benefitů, jako jsou lepší nákupní podmínky a dokonalejší koordinace v našich příslušných distribučních sítích. To přinese prospěch našim zákazníkům, posílí náš růst v Polsku a časem zvýší naši finanční sílu,“ řekl Pehr Oscarson, prezident a generální ředitel společnosti MEKO.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!