Dezinfekce vozidel ozonem ve světle nových předpisů

27. srpna 2024, 15:00

Již dlouho je známo, že naši pohodu a potažmo motorické schopnosti do značné míry ovlivňuje přiměřená tepelná pohoda a kvalita vzduchu, který dýcháme. Dlouhou dobu dekontaminace a dezinfekce klimatizačních systémů samotného vozidla nabyly další význam, který může mít vliv na naše zdraví. Na automobilovém trhu se již dlouhou dobu prodávají zařízení pro ozonizaci. Pojďme se na tuto metodu podívat blíže ve světle nových předpisů platných od 01.07.2024 potvrzujících registraci ozonu jako biocidní látky na území Evropské unie.

Nebezpečí vyplývající z klimatizačního systému

Jak již víme, klimatizační systém není bezúdržbový, samotný systém a sací kanály je třeba pravidelně čistit a dezinfikovat. Často si neuvědomujeme, jak vážné následky má špatná údržba (nebo její neprovádění) a přesvědčíme se o tom teprve tehdy, když ucítíme nepříjemný zápach vycházející z větracích otvorů, nebo v krajním případě z vnitřku vozidla. Je to způsobeno tvorbou plísní, bakterií a hub na součástech systému. Nejčastějším místem, kde dochází k takové koncentraci mikroorganismů, je výparník, který absorbuje teplo z interiéru vozidla, a tím, že je zabudován hluboko pod palubní deskou, nabízí ideální podmínky pro rozvoj těchto mikroorganismů.

Takto znečištěný výparník vytváří nepříjemný zápach, a vzduch, který přes něj proudí, unáší zápach společně se škodlivými mikroby do interiéru vozidla, což způsobuje nepohodlí při cestování a může být příčinou různých onemocnění. Nejčastějšími hrozbami spojenými s kontaminovanými klimatizačními systémy jsou: alergie, záněty dýchacích cest, viry (stafylokok), bronchiální astma, tularémie nebo bakterie Legionella, která může způsobit dokonce onemocnění nazývané Legionelóza v následku akutního zápalu plic a smrt.

Poměrně nedávno došlo v Polsku ke stovkám případů, ze kterých asi několik bohužel skončilo smrtí. Svou užitečnost ozon prokázal i během pandemie, kde se často používal k dezinfekci pokojů, sanitek, a dokonce i nemocnic v boji s částicemi Covid-19. Stručně řečeno, nejlepším preventivním opatřením proti vystavení se onemocnění je udržování klimatizačního systému a vnitřku vozidla v řádném technickém stavu a péče o jeho čistotu.

Co je ozon?

Ozon neboli „aktivní kyslík“ je plyn, který se dostane i do velmi těžko přístupných míst uvnitř vozidla a klimatizačního systému. Ozon má silné dezinfekční vlastnosti, silnější než chlor. V přírodním prostředí se kyslík vyskytuje jako především známá sloučenina O2 (díky své bivalenci) a je stabilní sloučeninou. V případě ozonu je tato sloučenina nestabilní a rychle se štěpí na dvě částice O2 a O. Jediný volný atom kyslíku je velmi aktivní a rychle se spojuje s jinými látkami a spouští tak proces běžně nazývaný oxidace. Vzhledem ke svému oxidačnímu potenciálu dokáže ozon propojit bakteriální buňky a velké molekuly nezbytné pro život mnoha bakterií, kvasinek, plísní a virů. Tato vlastnost ozonu se široce používá v procesech dezinfekce pitné vody, odpadních vod nebo také široce chápaných dopravních prostředků a zdravotnických prostor a klimatizace ve vozidlech.

Účinnost ozonizace

Vyvstalo mnoho otázek ohledně samotné účinnosti ozonu v boji proti mikroorganismům a zejména virům. Ohledně samotného koronaviru COVID-19 způsobujícího SARS-CoV2 nebyly provedeny žádné podrobné výzkumy. Destruktivní účinek ozonu byl však již vědecky potvrzen a testován v případě dalších virů ze skupiny RNA a obalených virů, jako např. herpes (HSV), žlutá zimnice (YFV), dětská obrna (PV), chřipka, chřipka typu H3N2, rotavirus (RV), a také M-Cov patřícího do skupiny myších koronavirů a mnoha bakterií a plísní.

Graf 1. Deaktivace virů HSV, chřipky, RV na různém povrchu (sklo, plast, nerezová ocel) při koncentraci ozonu 10 ppm a vlhkosti 45 % (zdroj: Development of a Practical Method for Using Ozone Gas as a Virus Decontaminating Agent May 2009)

Ačkoli přesný mechanismus účinku nebyl identifkován, připouští se, že silné oxidační vlastnosti ozonu způsobují poškození makromolekul, včetně mimo jiné virové membrány, proteinového obalu, nukleových kyselin a samotného RNA. Jak můžeme zpozorovat, na grafech č. 1 k téměř úplné (asi 96 %) deaktivaci při koncentraci 10 ppm dochází během asi 20 min.

Firma Magneti Marelli provedla biocidní testy za účelem potvrzení účinnosti ozonu vyráběného zařízením proti plísním, virům a bakteriím. Výsledky potvrzující účinné působení ozonu jsou uvedeny níže.

Deaktivace bakterií a plísní na různém povrchu pomocí zařízení MMX-4000

Jaký ozonátor vybrat?

Na trhu je mnoho zařízení založených obvykle na dvou technologiích – ozónovacích destičkách nebo ozónovacích buňkách, trvanlivost, kvalita a nutnost pravidelného čištění těch prvních způsobuje, že solidním a doporučeným řešením jsou ozonátory založené na buňkách (ozonových trubicích). Výhodou tohoto řešení je také možnost připojení kabelu a přivedení proudu ozonu bodově na dané místo, např. výparník. Také životnost samotné buňky je delší než desky a pohybuje se od 5000 do 8000 hod.

Důležitou hodnotou, které je třeba věnovat pozornost, je výkon zařízení, obvykle vyjádřen v mg nebo g na hod., musí být dostatečný, ale ne příliš vysoký a zvolen přiměřeně ke kubatuře pracovních prostor. Pro osobní vozidlo to bude asi 3–7 m³, pro dodávkové vozidlo (např. sanitku) od 10 do 16 m³ a pro např. autobus několik desítek m³. Mezi takové konstrukce patří mimo jiné ozonátory MX 4000 s výkonem 5000 mg/h nebo M-MX PRO s výkonem 15000 mg/h navíc vybavené tiskárnou. Výrobci se v současné době předhánějí v poskytování stále vyšších hodnot vyráběných zařízení, i když tak vysoké hodnoty nejsou pro dezinfekci vozidel vyžadovány. Proto se vyplatí investovat do zařízení, jejichž výkon je potvrzen.

Výkon ozonátoru M-MX 4000 byl potvrzen zkouškami

Doporučená pracovní koncentrace se musí pohybovat v rozmezí 1–5 ppm, je třeba pamatovat, že ozon je také velmi nebezpečný a přípustná dávka pro člověka při 8hodinové expozici je 0,01 ppm a koncentrace 10–15 ppm je nebezpečná pro lidské zdraví. S ohledem také na to, že doba rozpadu částic je asi 20–30 min., se doporučuje po každém zákroku místnost větrat alespoň 30 minut. Důležitou roli zde hraje teplota, čím je vyšší, tím je rozpad částic rychlejší, proto musí mít doporučené pracovní prostředí maximálně 25 stupňů C. Vyšší teplota bude způsobovat rychlejší destrukci částic, což nedovolí dosáhnout vhodné koncentrace ozonu. Zajímavým řešením může být zde dynamické měření koncentrace stiskem, který provádí M-MX PRO. Po dosažení příslušné hodnoty se zařízení cyklicky vypne, aby se udržela vhodná úroveň, a na výtisku se zobrazí naměřená koncentrace. Různé technologie výroby ozonu jsou uvedeny níže.

Ozonátor M-MX PRO s tiskárnou a dynamickým měřením koncentrace

Nová nařízení pro biocidní přípravky

Ozon vyráběný z kyslíku byl v souladu s nařízením č. 2023/1078 schválen jako účinná látka v produktových skupinách PT 2 PT4 PT5 a PT11 ze dne 01.07.2024

Co to znamená pro běžného uživatele ozonátoru?

Po nabytí právní moci dne 01.07.2024 bude možné na trh Evropské unie uvádět do prodeje a také používat pouze zařízení, která mají ozon zaregistrovaný jako aktivní látku. Nařízení se vztahuje na samotnou aktivní látku a její výrobní proces, proto také zařízení zakoupená dříve a používaná v servisech po uplynutí odkladné doby 180+180 dnů počítáno od 01.07.2024 budou vyžadovat registrační osvědčení, pokud se budou nadále používat k výrobě ozonu. Firma Magneti Marelli získala národní povolení č. 9853/24 a je v procesu evropské registrace, která umožňuje prodej a uvádění zařízení na trh v budoucnu. Proto se vyplatí při plánování investice do ozonátoru vzít v úvahu vlastnictví povolení, což umožní vyhnout se případným pokutám a vyřazení zařízení z používání.

Jaké následky hrozí za používání a výrobu ozonu v rozporu s předpisy?

Dozorovými orgány, které budou kontrolovat legálnost zařízení a jejich uvádění na trh, jsou především místní hygienická a epidemiologická stanice, ale také:

  1. Úřad pro registraci léčiv, zdravotnických prostředků a biocidních přípravků – vydávání schválení a povolení k uvádění na trh, vedení seznamu povolení a evidence otrav, informační místo.
  2. Státní hygienická inspekce – zpřístupňování na trhu a používání, uvádění do prodeje výrobků a účinných látek určených pro použití v biocidních přípravcích při odborné činnosti (výrobci, dovozci, velkoobchod, prodejny, nemocnice, ambulance, další zdravotnická zařízení (pečovatelská léčebná), závody na výrobu a zpracování potravin, podniky na výrobu léčiv a kosmetiky, velkochov zvířat).
  3. Vojenská hygienická inspekce – uvádění do prodeje výrobků a účinných látek určených k použití v biocidních přípravcích v areálech organizačních složek podřízených Ministerstvu národní obrany, v prostorách přechodného ubytování vojenských útvarů a ve vztahu k pobytu cizích vojsk na území Polské republiky a přemísťujících se přes toto území.
  4. Státní inspekce práce – dohled a kontrola dodržování ustanovení zákona ze strany zaměstnavatelů.
  5. Státní hasičský sbor – řádné označení míst skladování výrobků.
  6. Obchodní inspekce – označování jednotlivých balení výrobků a přípravků ve velkoobchodním a maloobchodním prodeji.
  7. Inspekce ochrany životního prostředí – nakládání s obaly po výrobcích a účinných látkách a v rozsahu nakládání s výrobky a účinnými látkami, které se staly odpadem.

Jaké tresty mohou hrozit za nedodržování předpisů?

  1. Uvádění výrobků na trh bez povolení, bez povolení k prodeji nebo dodavatel účinné látky není na seznamu – pokuta, trest omezení svobody nebo trest odnětí svobody až na 2 roky.
  2. Uvádění na trh nebo zpřístupnění na trhu výrobku nesprávně zabaleného nebo neoznačeného – pokuta.
  3. Uvádění na trh výrobku ošetřeného biocidním přípravkem v rozporu s předpisy – pokuta.
  4. Reklama na výrobek v rozporu s předpisy – pokuta.
  5. Neuchovávání příslušné dokumentace k výrobnímu procesu nebo neskladování vzorků výrobních šarží výrobku – pokuta.
  6. Zpřístupnění na trhu výrobku obsahujícího informace v rozporu s označením výrobku uváděného do prodeje – pokuta.
  7. Neposkytnutí informace o změně dodavatele včas – pokuta.

Neposkytnutí dodavatelem výrobku spotřebiteli na jeho žádost informace o výrobku, kterým byl tento výrobek ošetřen – pokuta.

Stručně řečeno, před dezinfekcí ozonem stojí nové výzvy, kterým se firma Magneti Marelli rozhodla čelit. Registrace ozonu jako biocidní látky potvrdila jeho vysokou účinnost, ale zároveň uložila určité úpravy související s jeho používáním a prodejem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!