Kdo rozhoduje, jaký olej se použije při výměně

8. června 2020, 14:24

Téměř 75 % řidičů tvrdí, že výměnu oleje plně nechává na autoservisu, kde opravuje své vozidlo. Ještě větší procento respondentů (80 %) chce, aby jim automechanik poradil, jaký olej se při výměně použije. Autoservisy jsou společně s prodejnami autodílů místem, kde řidiči olej kupují nejčastěji.

Takové závěry vyplynuly ze studie, kterou si v roce 2019 v Polsku objednala značka Petronas u Institutu ARC Rynek i Opinia. Výzkum vycházel z odpovědí skupiny 1.000 aktivních řidičů, kteří jsou zodpovědní za servis vozidel a využívají služeb nezávislých autoservisů.

Autoservis Petronas

Co dalšího ze studie vyplývá? Že tři ze čtyř dotázaných řidičů mění olej v servise. Zajímavé je, že takto odpovědělo méně žen než mužů (70, respektive 77 %). Že by dámy častěji měnily olej samy? Ne tak docela – když se více ponoříme do výsledků studie, ukáže se, že 22 % zástupců něžnějšího pohlaví „pověřuje“ tímto úkolem manžela nebo partnera.

Naprostá většina respondentů servisuje auto v nezávislé dílně a pouze 7 % vozidlo opravuje svépomocí nebo za pomoci rodiny a přátel. Kutilové by si měli pamatovat, že použitý olej se musí ekologicky zlikvidovat. Výměna oleje v autoservisu je mnohem snazší, náklady na výměnu jsou velmi nízké a často jsou zahrnuty v ceně oleje. Navíc se můžeme spolehnout na profesionální přístup, protože jak si myslí 71 % dotázaných, je automechanik nejdůležitějším zdrojem znalostí o olejích. 42 % respondentů chce, aby mu mechanik nebo jiná odpovědná osoba doporučila značku oleje a drtivá většina řidičů, až 80 %, na rady mechaniků dá. Téměř polovina respondentů (47 %) obdržela doporučení od mechanika přímo a 37 % poté, co se ho zeptala. Až 92 % dotazovaných se doporučeními řídilo. V této skupině důvěřovaly radám více ženy (95 % jich naslouchalo), zatímco u mužů to bylo 89 %.

Každý třetí respondent prohlašuje, že olej nakupuje v prodejně autodílů a 28 % ho nakupuje v autoservise. Internetové prodejny za tradičními zaostávají – na všech on-line kanálech (obchody, aukční portály atd.) nakupuje olej pouze 14 % dotázaných řidičů.

Více než polovina dotázaných řidičů tvrdí, že mění olej jednou ročně. Trochu menší skupina (41 %) to dělá po ujetí určitého počtu kilometrů – obvykle každých 10 nebo 15 tisíc km. 5 % říká, že olej mění až po delším čase. Může to být způsobeno tím, že auto používají méně často nebo řídí vozidlo, u kterého výrobce doporučuje prodloužené intervaly výměny až na 2 roky (nebo každých 20–30 tisíc km).

Jak myslíte, že se má situace u nás? Bude to podobné jako v Polsku nebo máme při výměně oleje jiné zvyky? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Lukas Podol, 6. ledna 2021, 17:04 0 0

Neřídím se doporučením servisu, dodržuji normu a značku doporučenou výrobcem vozidla...

Odpověď