MOTOR EXPERT: Připravujete auta na STK?

6. února 2023, 17:13

Pokud patříte mezi servisy, které v rámci svých služeb nabízí přípravu vozidel na technickou prohlídku, pokud patříte mezi ty, kteří chtějí provozovat nebo již provozují emisní stanici či STK, pokud zaměření vaší firmy jakkoliv souvisí s technickým stavem vozidel, možná Vám následující informace přijdou vhod.

Společnosti MOTOR expert s.r.o. a Poradenské centrum pro STK s.r.o., které se dlouhodobě zabývají službami spojenými s činností SME a STK, spustily v únoru minulého MotorExpert logoroku unikátní informační a vzdělávací portál AAV (Akademie automobilního vzdělávání) s vlastní databázovou aplikací. Jak sami říkají, ve velkém finále své profesní kariéry se rozhodli udělat něco užitečného a potřebného pro oblast, které se jako lektoři profesních školení a odborní poradci věnují celý život.

Vzhledem k tomu, že se u technické prohlídky na STK nebo v SME kontroluje plnění stanovených požadavků na technický stav vozidla a věci s tím související, základem databázové aplikace AAV je oblast legislativní. To znamená, že na jednom místě jsou sdruženy a postupně doplňovány všechny důležité legislativní (evropské i národní) předpisy týkající se požadavků na kontrolu technického stavu vozidel, provozu vozidel na pozemních komunikacích, registrace vozidel, schvalování vozidel, metrologie atd. Pro uživatele – členy AAV slouží tato část jako on-line digitální knihovna všech relevantních předpisů (zákony, vyhlášky, směrnice EU, předpisy EHK), včetně prováděcích právních předpisů, jako jsou např. věstníky dopravy, instrukce a informace ministerstva, vyjádření výrobců, metodiky, technické normy apod. Kromě aktuálního znění je zde nahraná také celá historie předpisů, pro případ nutnosti posuzovat nějaký problém v širších souvislostech. Unikátnost aplikace spočívá v možnosti rychlého vyhledávání podle roku vydání, zaměření, kategorií či témat, čas šetří i krátké poznámky k obsahu předpisu atd. Nespornou výhodou je, že když už neznalost zákona neomlouvá, zde si nic z uvedeného není nutno držet v hlavě, protože máte obsah kdykoliv k dispozici. Základem je neztratit telefon a nezapomenout své přístupové heslo.

Druhou, neméně důležitou částí AAV, je oblast vzdělávání. Zde jsou publikovány odborné články, které nikde jinde na internetu nenajdete. Jsou v nich zpracovávaná speciální AAV - Akademie Automobilového vzdělávánítémata, např. ke kontrolním úkonům, k problematickým oblastem technických prohlídek a měření emisí, k registraci vozidel, odpovědi na časté nebo zajímavé dotazy, fundované rozbory právních předpisů nebo poradenské články, jako je např. přehledný průvodce jednotlivými kroky při vyřizování nové emisní stanice. Vzhledem k tomu, že k měření emisí neodmyslitelně patří i autodiagnostika, jsou zde také zajímavé případy z praxe a další články a témata postupně přibývají. Aktuální novinkou sekce vzdělávání je příprava na přezkoušení kontrolních techniků SME a STK formou generovaných testů, ke kterým v budoucnu přibydou i další tematické oblasti, takže k „rozumu do kapsy“ bude i „škola hrou“. Vyzkoušet své znalosti může i neznalý a je celkem možné, že si dnešní protichůdné strany barikády budou v budoucnu lépe rozumět. Vše totiž se vším souvisí.

Třetí část AAV je servisní, což v praxi znamená automatické zasílání upozornění na nové právní předpisy nebo důležité články, aby byl přehled a zodpovědným pracovníkům ušetřena hromada stresu a starostí. Nahrávání souborů, jednoduché „seznámení s dokumentem“ zajisté ocení především vedoucí SME, kteří mají na starost systém řízení nebo vedení příručky jakosti.

Součástí „akademie“ je i rubrika „Jak to vidím, aneb kde nás tlačí bota“, tzn. je připraven prostor i pro Vaše názory k tématům, které trápí naši branži. Pokud píšete odborné články, jste v „akademii“ rovněž vítáni.

Pokud Vás výše uvedené informace zaujaly a chcete mít přehled o problematice kontrol technického stavu vozidel, pokud chcete mít jistotu, že ve své práci postupujete v souladu se zákonnými požadavky a máte zájem seznámit se s obsahem AAV, stačí udělat následující:

Po bezplatné registraci na hlavní stránce www.aav.academy se dostanete k podstatě věci, tzn. do samostatné speciální databázové aplikace AAV, která je zabezpečena a ve které Vás nebudou obtěžovat reklamy. Po registraci, která vyžaduje jméno, e-mail (kvůli zasílání důležitých sdělení), Vaše telefonní číslo (kvůli rychlejšímu spojení v případě problémů) a Vašeho přístupového hesla (které si sami zvolíte a zapamatujete), získáte přístup k celému digitálnímu obsahu aplikace na 7 dnů ZDARMA. Pokud budete chtít aplikaci i nadále využívat a mít ji kdykoliv a kdekoliv k dispozici, objednejte si členství v AAV podle zvoleného časového plánu. Systém je plně automatizovaný, ale pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, neváhejte a volejte: Ondřej Kanovský, 603 276 132, okanovsky@motorexpert.cz

Říká se, že znalosti a informace mají cenu zlata. Kvalitní informace vedou ke správným rozhodnutím, znalosti nám dodávají osobní sílu, profesní jistotu a sebevědomí. Co se naučíme, to nám nikdo z hlavy nevezme. Znalosti, naštěstí, nepodléhají inflaci, jejich hodnota roste, a proto se investice do vzdělávání a osobního růstu vždy vyplácí. Stačí si to jen uvědomit a něco málo pro to udělat.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

ASEM - Asociace emisních techniků a opravářů, 8. února 2023, 7:26 0 0

Dle posledních statistik při STK podvádí při měření emisí obzvláště dieselů celých 55 % emisních kontrol, takže připravit auto na STK znamená jen strčit do popelníku 200,- nebo 500,- Kč. Ta legislativní džungle kde jedno popírá druhé, je jen umělá, úmyslně vytvořená aby byla nepřehledná, zcela zbytná zátěž. Srovnáte-li to, co se na SATK dělá s tím, co by se tam mělo dělat, dojdete k názoru, že STK i SME by bylo třeba buď bez náhrady zrušit, nebo celý systém deregulovat, odbourat nesmyslné legislativní kudrlinky a zbavit korupce a klientelismu. Pak nám o tom napište. Děkujeme.

Odpověď