Společnost LKQ otevře vysoce moderní distribuční centrum poblíž nizozemského Rotterdamu

8. února 2021, 9:54

Společnost LKQ, lídr evropského trhu v prodeji náhradních dílů pro automobily a jiná vozidla, připravuje převzetí nejmodernějšího distribučního centra v Berkel en Rodenrijs poblíž Rotterdamu, které svou rozlohou a technologickou vyspělostí nahradí čtyři jiná centra a bude obsluhovat zákazníky v několika zemích a nabídne i 2.500 m2 prostor pro kanceláře.

Nové LKQ distribuční centrum

Po výstavbě, která trvala jeden rok, byla budova na konci roku 2020 předána dodavatelem Heembouw společnosti LKQ Fource. Moderní sklad o rozloze 50.000 m2 bude hrát důležitou roli jako součást evropské logistické sítě LKQ.

„Naší zásadou týkající se dostupnosti dílů je „Logistika bez hranic“, abychom mohli naše zákazníky obsluhovat plynule. Digitalizace nám nabízí příležitost virtuálně integrovat stávající národní logistická centra do jedné logistické platformy, která je k dispozici všem našim evropským zákazníkům. Ústřední distribuční centrum posílí naši pozici v zemích Beneluxu a urychlí náš rozvoj v řadě obchodních oblastí, včetně přeshraniční logistiky“, říká Arnd Franz, CEO společnosti LKQ Europe.

CDC v kostce

Ústřední distribuční centrum v Berkel en Rodenrijs spojí aktivity čtyř jiných distribučních center LKQ Fource. Budova má rozlohu více než 50.000 m2, z toho 2.500 m2 bude využito pro kanceláře a 49.000 m2 bude sloužit jako skladové prostory. Uložit zde lze více než 130.000 kusů zboží a k dispozici je 56 doků. K vychystávání objednávek bude používán plně automatizovaný kyvadlový systém poskytovaný rakouskou společností TGW Systems. Tato nejnovější technologie v oblasti automatizace je zkombinována s tradičním skladováním.

„Z krátkodobého hlediska představuje toto nové distribuční centrum posílení naší strategie budování efektivní a konzistentnější základny pro dodávky našim zákazníkům. Shromážděním všech našich produktů pod jednou střechou je to mnohem jednodušší. Z dlouhodobého hlediska jde o příklad evropské logistické stopy, která vybuduje silnou síť s přeshraničním rozsahem logistických dodávek. Ústřední distribuční centrum je klíčovým faktorem pro další zlepšování úrovně služeb pro naše zákazníky“, říká Alex Gelbcke, CEO společnosti LKQ Fource.

Zásadní investice i v době pandemie

Společnost LKQ již investovala více než 100 milionů EUR do dvou nejmodernějších distribučních center ve Velké Británii a Nizozemsku a investice do ústředního distribučního centra poblíž Rotterdamu pokračovala podle plánu navzdory pandemii COVID-19, čímž bylo zajištěno další posílení logistické sítě společnosti LKQ Europe v regionu Beneluxu.

Nové LKQ distribuční centrum

Proces výstavby, architektonické řešení a udržitelnost

Dne 19. října 2019 oznámila společnost LKQ Fource výstavbu centrálního distribučního centra pro veškeré své nizozemské provozy. Slavnostní položení základního kamene proběhlo v prvním týdnu roku 2020. Stavba skladu byla završena do konce roku 2020. Studio Heembouw Architects vytvořilo design nové budovy zahrnující přístup po lávce k hlavnímu vstupu do kanceláří, zasedacích místností, jídelny a šaten.

Očekává se, že logistické uspořádání, které rovněž zavádí společnost TGW Systems, bude dokončeno ve druhém čtvrtletí roku 2021 a poté přikročí společnost LKQ Fource k testovací fázi. Na konci letošního roku začne LKQ Fource používat kyvadlový systém i nový software. Od té chvíle budou činnosti v současných distribučních centrech postupně převáděny na CDC a do roku 2023 bude centrum plně funkční.

V rámci programu udržitelnosti společnosti LKQ bude střecha budovy plně vybavena fotovoltaickými panely, díky čemuž bude budova zcela energeticky soběstačná. Částečně díky tomu získalo toto distribuční centrum certifikaci BREEAM Excellent. Velké množství oken v budově poskytuje dostatek denního světla a vytváří příjemné pracovní prostředí. Budova je navíc zcela „bez plynu“ a poskytuje dostatečnou nabíjecí infrastrukturu pro elektrická vozidla.

LKQ monitoruje emise CO2 ze svých provozů, včetně distribučních center, budov, poboček, produktů a dodavatelského parku, aby zajistila nepřetržitý pokrok v přechodu na uhlíkově neutrální ekonomiku a životaschopnost pro budoucí růst.

Informace o českých pobočkách naleznete na stránkách LKQ CZ.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!