SPECIAL TURBO: Turbo Tuning – úprava turbodmychadel na vyšší výkon

24. ledna 2022, 12:10

Turbo Tuning se stává stále populárnějším způsobem, jak efektivně zvýšit výkon vozu. Úpravy sací soustavy bývaly přitom často při ladění motoru neprávem opomíjené. Právě turbodmychadlo, které je nejvýznamnějším prvkem sací soustavy, může nabídnout zajímavé možnosti, jak získat několik koní navíc. Jaké jsou aktuálně nejpoužívanější úpravy turbodmychadel a na co si dát pozor?

Special Turbo

Optimalizace ovládacího ústrojí

Úprava ovládacího ústrojí turba s proměnlivou geometrií lopatek vyžaduje hluboké znalosti problematiky turbodmychadel. Bez nich není možno dosáhnout uspokojivých výsledků, a navíc se ještě značně riskuje poškození dílu.

VNT (Variable Nozzle Turbine) Turbo – proměnlivá geometrie lopatek

Výměna turbínového kola

Mnohem efektivnější variantu turbo tuningu představuje úprava kompresorového a turbínového kola. U výměny turbínového kola se jedná o technicky a výpočetně náročné řešení. Ve SPECIAL TURBO, kde mimo jiné chystají turbodmychadla i pro extrémní podmínky Rallye Dakar, používají takovou úpravu jen při požadavcích na maximální nárůst výkonu. V případě použití málo dimenzovaných turbínových kol může však docházet k únavovým lomům a destrukci turbíny.

Výměna dmychadlového kola

Úprava turbodmychadla výměnou kompresorového kola je ve většině případů plně dostačujícím zásahem. Mnohdy u dieselového motoru není dokonce ani potřeba upravovat vstřikovací soustavu.

Srovnání původního kompresorového kola a frézovaného kompresorového kola od SPECIAL TURBO

Bolt-On upravená turbodmychadla od SPECIAL TURBO

Jakou variantu turbo tuningu tedy zvolit? Skvělé výsledky s ohledem na konečný nárůst výkonu slibuje především výměna kompresorového kola. Ve SPECIAL TURBO na ní navazují dalšími performance úpravami kompresorové skříně a nezbytným nastavením regulačního systému.

Největší výhoda takto upraveného turbodmychadla tkví v tom, že má stejné zástavbové rozměry a není nutno kolem něj cokoli měnit. Takové turbo se označuje jako Bolt-On

Pokud se rozhodnete vylepšit výkon vozu prostřednictvím úpravy turbodmychadla, mějte se na pozoru před některými neautorizovanými úpravami. Velká očekávání nárůstu výkonu mohou rychle vystřídat dodatečné náklady na opravu napáchaných škod. Zásah do turbodmychadla vyžaduje nezbytné technické znalosti a také použití kvalitních dílů. Při aplikaci neoriginálních součástek se zvyšuje riziko poškození a zároveň není již zajištěna opětovná opravitelnost.

Prémiové hybridní turbo 1.9 TDI z programu DIESEL PERFORMANCE, na kterém spolupracují SPECIAL TURBO a GARRETT MOTION. Turbodmychadlo je sestaveno z nových originálních dílů Garret a jedná se o přímou náhradu sériového turbodmychadla.

Více o performance turbodmychadlech na performance-turbodmychadla.cz.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!