Video ze smrtelné nehody autonomního vozu

26. března 2018, 13:05

Svět obletěla zpráva o nehodě autonomního vozu společnosti Uber, při níž zemřela čtyřiceti devítiletá žena. Policie zveřejnila záběry z testovacího vozidla.

Nehoda autonomního vozu společnosti Uber
Screen z video materiálů americké televize ABC

Autonomní vůz Volvo XC90 křižoval silnice na předměstí Phoenixu v americkém státě Arizona. Podle platných předpisů byl testovací jezdec přítomen v autě, ale cílem testovacích jízd bylo ověřit funkci autopilota, který měl být již brzy využíván ve vozovém parku Uber.

Usmrcená žena přecházela silnici mimo přechod. Byla už tma a část silnice nebyla osvětlena. Videozáznam z kamer vozidla zpřístupněný americkou policií ukazuje, že senzory autonomního vozu Volvo nezaznamenaly hrozbu. Vůz před srážkou vůbec nezpomalil, přestože se žena po cestě již nějakou chvíli pohybovala.

Video ukazuje pohled dvou kamer, před vůz a do kabiny. Záběry nejsou drastické.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 27. března 2018, 12:53 0 0

Z pohledu dovnitř je krásně patrné, že dohlížející a zodpovědný člověk ( nedokážu stopro rozlišit jestli žena nebo muž) se nevěnoval svým povinnostem, zato se věnoval telefonu. Proto z mého pohledu by měl nést stejný trest jako jakýkoliv jiný řidič, co přejede člověka. A právě toto je ten největší kámen úrazu zavedení autonomních aut do provozu. Kdo ponese zodpovědnost?

Odpověď