Evropské a čínské automobilky se zavázaly k užší spolupráci

20. února 2019, 10:14

Velcí evropští a čínští výrobci automobilů se zavázali, že posílí spolupráci na summitu, který se konal v Bruselu, kdy jejich sdružení – Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA) a Čínská asociace výrobců automobilů (CAAM) – podepsaly dohodu o spolupráci.

Evropští a čínské automobilky se zavázali k užší spolupráci

Společně Čína a EU tvoří přibližně polovinu celosvětového prodeje a výroby osobních automobilů. Ačkoli v loňském roce čínský automobilový trh poprvé uzavřel smlouvu za 28 let, tržby dosáhly více než 28 milionů kusů, což představuje zhruba 30 % celkových světových tržeb.

Trh s automobily v EU se v loňském roce zvýšil o pouhé 0,1 %. Zatímco tento nárůst je velmi skromný, představuje pátý rok růstu. S téměř 15,2 miliony registrovaných vozů Evropská unie představuje více než 19 % světového trhu s automobily – na druhém místě po Číně.

Dong Yang, výkonný místopředseda CAAM, uvedl: „Aby čínský automobilový průmysl mohl nadále prosperovat, musíme posílit naši politiku, normy a předpisy. Za tímto účelem se snažíme o rozsáhlou mezinárodní spolupráci s cílem sladit náš průmysl silněji s globálním trhem. Naše spolupráce s ACEA je nesmírně důležitá, protože nám umožní učit se z vyspělých evropských standardů a regulačního systému. Toto partnerství bude vzájemně prospěšné pro čínský i evropský automobilový průmysl.“

Budoucí spolupráce mezi těmito dvěma regiony se zaměří na tři oblasti: vozidla „nové energie“ a infrastruktura pro nabíjení a doplňování paliva, rozsáhlé zavedení automatizované jízdy a zavedení emisních standardů jak pro CO2, tak pro znečišťující látky. Asociace také plánují spojit své síly na globální úrovni, aby tak podpořily mezinárodní harmonizaci automobilových standardů a předpisů.

ZDROJ: Tisková zpráva Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA)

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!