Výbuch elektrického auta – v podzemní garáži shořelo téměř 50 aut

26. října 2020, 14:09

V polovině října došlo v polské Varšavě k masivnímu požáru. Příčinou požáru v podzemní garáži na ulici Górczewské, při kterém shořelo 47 aut, byl pravděpodobně výbuch elektrického vozu. Tato nehoda u odborné veřejnosti vyvolala otázky, týkající se parkování a nabíjení elektrických dopravních prostředků v podzemních garážích.

Požár ve varšavské podzemní garáži. Zdroj: warszawa@tvn.pl

K požáru došlo ve čtvrtek v noci (z 15. na 16. října) v podzemní garáži budovy na ul. Górczewska ve Varšavě. Shořelo 47 automobilů a někteří obyvatelé museli být evakuováni kvůli silnému kouři a podezření na poškození konstrukce budovy. Mluvčí radnice Karolina Gałecka informovala, že příčinou požáru byla s největší pravděpodobností exploze elektromobilu stojícího v garáži. Podle druhé hypotézy za požár mohla elektrická koloběžka.

Exploze baterie elektrického vozidla vyvolala širokou diskusi, která může přispět ke snížení důvěry veřejnosti v technologii elektromobilů. Důsledky, zejména pokud k výbuchu dojde ve stísněném prostoru, mohou být velmi vážné. Moment výbuchu byl nedávno zaznamenán na jedné z dobíjecích stanic v Číně. Vozidlo, které po připojení k nabíječce začalo kouřit, se snažili hasit hasiči.

Měly by elektromobily vjíždět do podzemních garáží?

Pokles důvěry v elektrická vozidla souvisí také s diskusí o tom, jaké typy vozidel by neměly parkovat v podzemních garážích. Většina těchto zařízení zakazuje vjezd vozidel na LPG a CNG. Zdá se, že požár baterie elektrického vozidla není o nic méně nebezpečný než výbuch plynu. Oheň je potom velmi obtížné uhasit a teplota dosahuje velmi vysokých hodnot. Jsou známy případy, kdy požár elektromobilu roztavil kompletně karoserii i asfalt pod vozidlem. Podle některých odborníků na protipožární systémy zatím většina podzemních parkovišť nesplňuje podmínky umožňující zvládnout případný požár elektromobilu. Hasicí systémy také nejsou přizpůsobeny tomuto typu požárů, protože při roztavení baterie elektrického vozidla se uvolňují hořlavé sloučeniny a kyslík, takže hašení běžnou vodou nepřináší dostatečné výsledky.

Výše uvedené problémy by měly sloužit také jako varování pro autoopravny. Elektromobily přijíždějící do autoservisu by měly parkovat na bezpečném místě a manipulovat s nimi pouze zkušení odborníci. Připomínáme, že k servisu elektrických vozidel musíte mít speciální kvalifikaci.

Je zákaz parkování elektrických vozidel v podzemních garážích dobrý nápad? Nebo by jednotlivé případy ohrožení neměly být důvodem pro pokračování elektromobility? Napište nám své názory v komentářích.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Peppa, 26. října 2020, 18:33 1 -2

Elektromobily vybuchují jen v Číně a akčních filmech

Odpověď

Anonym, 12. listopadu 2020, 9:54 2 -2

URČITĚ VYDAT ZÁKAZ VJEZDU EL.VOZIDEL, I HYBR. DO TĚCHTO A PODOBNÝCH, UZAVŘENÝCH PROSTOR, VZHLEDEM K MOŽNÝM NÁSLEDKŮM, ZEJMÉNA V GARÁŽÍCH POD DOMY S OBYTNÝMI PROSTORY.

Odpověď

Vlastimil Čech, 18. února 2021, 9:12 1 -1

Auta na baterky jsou technická hloupost, jak se ukazuje...

Odpověď

Petr, 8. března 2021, 14:43 0 -1

Do podzemních a hromadných garáží by měly mít elektromobily, elektrokola, elektrokoloběžky a další zařízení, která přímo ke svému pohybu potřebují elektrickou energii zakázán vjezd! Zeptejte se pojišťoven, zda při povolení takovou budovu pojistí na požár! Zeptejte se zástupců Hasičského sboru co tomu oni říkají! Zeptejte se odborníků na ČVUT! Odpověď je jasná. NE!

Odpověď

Johny, 28. dubna 2021, 11:33 0 -1

Oproti tomu požár spalovacího auta probíhá za studena a bez kouře, uhašené auto se pouze protáhne myčkou a jezdí dál.

Odpověď

Anonym, 25. června 2021, 11:25 0 0

Zajímavé na tvn.pl se nic o hořících elektromobilech nepíše....: (odkaz)

Odpověď