Brzdový systém: jak vyměnit brzdovou kapalinu a sledovat brzdový systém vozu

20. ledna 2023, 14:37

Brzdový systém je jedním z nejdůležitějších systémů automobilu – v případě nehody zajišťuje bezpečnost řidiče a cestujících. Jeho úkolem je vytvářet brzdnou sílu působící na pohybující se vozidlo, díky níž se automobil zastaví. Měli byste mu věnovat zvýšenou pozornost pravidelnou údržbou a kontrolou dílů, abyste tak předešli vážným následkům.

V současné době se v automobilech používají hydraulické brzdy. Hlavními částmi takového systému jsou:

  • brzdové destičky,
  • hlavní brzdový válec,
  • vedení kapaliny k třmenu,
  • brzdové komponenty – kotoučové nebo bubnové brzdy.

Základem bezpečnosti je účinnost a spolehlivost brzdového systému automobilu. Pokud se některá z částí řetězu brzdového systému opotřebuje, dojde k výrazné změně jízdních vlastností. Pokud jednotky nepracují správně, může dojít k náhlé poruše, která může být životu velmi nebezpečná. Komplexní kontrola brzd by měla být prováděna každoročně při běžné údržbě vozidla. Diagnostika brzdového systému posoudí jeho výkonnost a pomůže identifikovat opotřebované součásti.

Typy poruch brzdového systému mohou být:

  • nepřiměřené prodloužení brzdné dráhy;
  • poruchy brzdového pedálu: příliš volný nebo tuhý chod, zasekávání, prokluzování, tlumení;
  • pokud systém vydává neobvyklé zvuky: klepání, pískání;
  • pokud se vozidlo při brzdění začne pohybovat do strany;
  • pokud jsou brzdové destičky nerovnoměrně opotřebované;
  • pokud se brzdové bubny zahřívají;
  • pokud ruční brzda nefunguje správně.

Každý výrobce vozidla si před výměnou brzdové kapaliny stanoví vlastní normy pro počet ujetých kilometrů. Obvykle se pohybují od 50 do 70 tisíc kilometrů.

Pokud je brzdová kapalina zcela vyměněna, do systému se dostane vzduch a je třeba brzdy odvzdušnit.

Co ještě ovlivňuje účinnost brzd?

Všechny součásti vozidla spolu úzce souvisejí, takže při vadném podvozku není možné normální fungování brzdového systému.

Netěsnící tlumiče umožňují, aby kola na silnici doslova poskakovala. Z toho vyplývá nedostatečná trakce a prodloužená brzdná dráha. Bez ohledu na to, jak jsou všechny jeho součásti vylepšeny, bez brzdové kapaliny stále není možné vůz bezpečně zastavit. Je důležité vědět, jak ji správně vybrat a včas vyměnit.

Hlavní funkcí brzdové kapaliny je přenášet sílu z brzdového pedálu dolů prostřednictvím hydraulických okruhů brzdového pohonu. Pod tlakem vytvořeným v hlavním brzdovém válci putuje potrubím ke každému kolu vozu a působí na písty třmenů nebo válců kol, které uvádějí v činnost brzdové destičky, přitlačují je k brzdovým kotoučům – a vůz zpomaluje nebo zastavuje. Kromě toho brzdová kapalina působí také jako mazivo pro brzdové komponenty, poskytuje ochranu proti korozi a snižuje tření.

Brzdová kapalina totiž časem absorbuje vlhkost a bod varu vody je odpovídajícím způsobem nižší. Proto se snižuje i bod varu samotné kapaliny. Během varu se tvoří vzduchové bubliny, což nakonec vede k nedostatečnému tlaku v systému a selhání brzdového pedálu. Také aditiva se časem opotřebovávají a kapalina ztrácí své vlastnosti.

Nejběžnější typy brzdové kapaliny:

  1. Glykolová kapalina, která je založena na dvou látkách: polyetylenglykolu a polyesteru. Tento typ brzdové kapaliny je vhodný pro vozidla se skromnými dynamickými vlastnostmi.
  2. Brzdová kapalina, jejíž složení obsahuje silikon. Tato kapalina je speciálně vyvinuta pro vysokorychlostní sportovní vozy a zajišťuje bezproblémový provoz brzdového systému při teplotě varu až 260 stupňů.

Výměna nejen dílů, ale i brzdové kapaliny

Brzdový systém moderního osobního automobilu vyžaduje pro správnou funkci dostatečné množství brzdové kapaliny. Ta má vliv na výkon brzdových destiček, které se přitlačují ke kotoučům. Pokud není kapaliny dostatek, brzdná síla se snižuje. Proto péče o účinnost brzd v automobilu znamená také kontrolu hladiny kapaliny v systému.

Výměna brzdové kapaliny je regulována výrobcem. Doba výměny při běžném používání vozidla je zpravidla jednou za 2 roky. Současně je nutné sledovat stav kapaliny. Vizuálně to lze provést podle barvy – pokud se liší od barvy nové brzdové kapaliny stejné značky, jaká byla do systému nalita, bude nutné provést výměnu.

Řidič může ovlivnit rychlost opotřebení součástek, kterými jsou kotouče a destičky. Je důležité vyvarovat se prudkého brzdění, zejména při rychlém brzdění. Vyměňte brzdové kotouče, destičky a kapalinu. Tomu se však nelze vyhnout – jedná se o nejčastěji opotřebovávané součásti automobilů a je třeba myslet na jejich údržbu.

Zdroje informací:

Informace o brzdových destičkách převzaty z autodoc.cz

Informace o brzdové kapalině převzaté z kralmotoru.cz

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Jirka 70, 24. ledna 2023, 9:41 0 0

Ach jo, ten kdo to psal nebo spíš překládal - přečetl si to po sobě či to dal přečíst někomu, kdo vládne češtinou? Děs a hrůza jak sloh , tak porozumění textu, o odborné stránce nemluvě, :(.

Odpověď

AnM, 24. ledna 2023, 11:02 0 0

Hezký den, děkujeme za připomínku, bohužel toto znění článku si vyžádal klient - jde o komerční článek, do kterého jako redakce nemůžeme zasahovat.

Odpověď

Anonym, 25. ledna 2023, 17:29 0 0

zase o ničem

Odpověď