Velká výprava Maluchů právě začíná! Vyrazí zpod Paláce kultury a vědy

4. července 2024, 9:07

Velká výprava Maluchů pro děti se tento týden vydá z Varšavy do Monte Cassina. Výchozí bod pro 80 Maluchů bude jedinečný, protože svou cestu dlouhou více než 3 000 kilometrů zahájí v samém srdci hlavního města Polska – u Paláce kultury a vědy. V pátek 5. července v 9:00 se všechny posádky představí na startovní rampě, poté zapnou sání, nastartují motory a… vyrazí na jih.

Velká výprava Maluchů

Cílem letošní Velké výpravy Maluchů je vybrat milion eur pro nejmenší oběti dopravních nehod, ale také na vzdělávání a prevenci. Stejně jako loni se do projektu zapojili velikáni motoristického sportu: Longin Bielak, Sobiesław Zasada, Maciej Wisławski, Rafał Sonik, Kajetan Kajetanowicz a Bartosz Ostałowski. Na expedici se aktivně podílí také mediální skupina MotoFocus.

Velká výprava je v mnoha ohledech symbolická. Za prvé, samotný Maluch je symbolem polského motorismu pro mnoho generací, které objevovaly svět díky Fiatu 126p. Za druhé je symbolický i cíl expedice – Monte Cassino, místo, kde polští vojáci před 80 lety vybojovali velkou vítěznou bitvu, a zároveň místo, kde začala výroba tohoto ikonického modelu. Za třetí, iniciativu podporují polští mistři motoristického sportu.

V této souvislosti musel být symbolický i výchozí bod Velké výpravy Maluchů pro dětmi 2024, a proto padla volba na Palác kultury a vědy ve Varšavě. Právě u paty této budovy bude Velká výprava 80 Maluchů do Monte Cassina zahájena. Akce začne v pátek 5. července v 9 hodin, kdy se ze strany Świętokrzyské ulice představí všechny posádky, které se výpravy zúčastní.

„To bude okamžik, do kterého už všichni odpočítáváme dny a dokonce i hodiny. Zahájíme totiž další Velkou výpravu Maluchů pro děti. Pojedeme auty bez ABS, klimatizace a posilovače řízení. Se sedadly, u kterých se zapotíte. Chceme ukázat, že na pověstný konec světa dojedeme v autě, ve kterém sice nemáme moc pohodlí, ale zato máme úctu k dětem, kterým pomáháme, a k dárcům, kteří naši misi podporují,” řekl Rafał Sonik.

Setkání, workshopy a koncert na začátku akce

Start ve Varšavě bude také příležitostí k setkání s mistry motoristického sportu a vlivnými osobnostmi. Do Monte Cassina se vydá jeden z nejpopulárnějších polských internetových umělců Remigiusz “Rezi” Wierzgoń se svou posádkou Thunder Crew. Na palubu Malucha nastoupí také známý polský cestovatel a sociální aktivista Jan Mela a Staszek z Hor, který 5. července zazpívá všem účastníkům akce.

Pro všechny, kteří se přijdou podívat na start expedice, organizátoři naplánovali řadu atrakcí. Vedle Paláce kultury a vědy vznikne městečko bezpečnosti silničního provozu, kde bude možné mimo jiné nasednout do simulátoru převrácení vozidla. Nebudou chybět ani ukázky první pomoci, soutěže a kvízy o ceny.

Kolem poledne vyrazí kolona 80 Maluchů na první úsek směrem na Tychy a Zátor. Do Monte Cassina dorazí 12. července a oficiální cíl je plánován na 19. července na krakovském Rynku. Během expedice budou vybírány finanční prostředky, které budou následně věnovány Nadaci Inter Cars, Polskému motoristickému svazu a Euvic de Good People.

Sbírka na stránkách “Zrzutka.pl” již probíhá na adrese: https://zrzutka.pl/wielkawyprawamaluchow, ale není to jediná forma získávání finančních prostředků. V tomto ročníku se budou dražit také cenné předměty a memorabilie sportovců, umělců a mediálně známých osobností. Finanční prostředky budou získávány také prostřednictvím mikrodotací při pravidelných online platbách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!