Zápis do Guinnessovy knihy rekordů – driftování v rychlosti přesahující 200 km/h

11. listopadu 2022, 10:06

Bartosz Ostalowski, jediný profesionální sportovní řidič na světě, který řídí auto nohama, se zapsal do historie vytvořením světového rekordu. Úspěšný pokus o driftování nejvyšší možnou rychlostí se uskutečnil koncem září na letištní ploše v Pile. Nyní komise pro Guinnessovu knihu rekordů oficiálně potvrdila platnost tohoto úspěchu.

Bartosz Ostalowski a myšlenka na světový rekord

Starty Bartosze Ostałowského ve sportovních soutěžích podporují společnosti, které jsou známé na aftermarketu Mezi hlavní sponzory Bartka a jeho týmu patří HELLA, Inter Cars a ZF. Důležitým prvkem spolupráce s partnery jsou marketingové projekty, které přesahují standardní soupeření při driftovacích soutěžích nebo účast na různých automobilových akcích.

S nápadem na takový projekt přišel sám řidič, přičemž cílem bylo stanovit rekord ve zcela nové kategorii – rekord v rychlosti driftování vozu řízeného nohou. Současný světový rekord v rychlosti driftu nebyl od počátku brán v úvahu, a to vůbec ne díky dovednostem řidiče. Pokus o překonání světového rekordu by vyžadoval speciální přípravu vozu a nalezení místa pro dosažení vyšší rychlosti.

V oblasti driftování nohou řízených vozů je Bartek samozřejmě bezkonkurenční, takže vytvoření rekordu v nové kategorii se zdálo být formalitou. Celá věc však nebyla tak jednoduchá, protože bylo třeba splnit řadu formálních požadavků a trasa jízdy musela být přesně zmapována podle pokynů lidí z Guinnessovy kanceláře.

Nakonec trvalo více než měsíc, než se rekord podařilo oslavit. Stalo se tak až po rozhodnutí poroty, která analyzovala detaily trati a naměřené hodnoty rychlosti a náklonu vozidla (minimálně 30 stupňů na určeném úseku) zaznamenané speciálním zařízením. Slavnostní vyhlášení se oficiálně konalo 9. listopadu v multikině v Galerii Młociny, kde účastníci akce mohli na velkoplošné obrazovce zhlédnout film vytvořený během pokusů o rekord.

Jakou hodnotu má rychlostní rekord v driftování nohou?

Konečný výsledek je působivý. Ve své nejrychlejší jízdě dosáhl Bartek rychlosti 231,66 km/h.

„Hledání dalších výzev mě nesmírně pohání. Snažím se ve svém životě překonávat různé překážky. Tentokrát jsem se rozhodl prolomit rychlostní bariéru. Vytvoření Guinnessova rekordu mi připadalo jako něco zcela výjimečného a jsem rád, že se značky jako Inter Cars, Sachs, Hella, Castrol a Ecumaster rozhodly podpořit můj nápad a zapojit se do tohoto jedinečného projektu,“ řekl Bartosz Ostałowski.

Vůz, který vytvořil rekord

Jízda rychlostí přes 200 km/h při driftování vyžaduje od řidiče obrovské umění a reflexy, ale bez správného vozidla by to nebylo možné. Sportovní BMW Bartka Ostalowského má do sériového vozu daleko. Je vybaveno sedmilitrovým motorem V8 LS3 vypůjčeným z Chevroletu Corvette a vhodně upraveným tak, aby dosahoval výkonu 1.000 koní a maximálního točivého momentu 1.280 Nm. Vůz je vybaven osmistupňovou automatickou převodovkou od německé společnosti ZF a sportovním odpružením SACHS. Společnost HELLA dodala výkonné zapalovací cívky.

Vozidlo je přizpůsobeno Bartkovým potřebám a schopnostem. Díky speciálním pádlům může například řadit rychlostní stupně pravým ramenem. Ruční brzda je naopak umístěna přímo nad plynovým pedálem, takže ji Bartek může snadno ovládat nohou.

„Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem dosáhl svého cíle! V této rychlosti cítíte každou nerovnost, vaše zorné pole se zužuje, vše se děje neuvěřitelně rychle. Je to zážitek, který se těžko srovnává s něčím jiným. Jsem hrdý, protože jsem opět dokázal, že všichni máme potenciál překonávat velké výzvy!“ řekl Bartosz Ostałowski.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!