Continental radí, co se starými pneumatikami

28. dubna 2017, 17:51

Firma Continental přináší několik řešení, co udělat s pneumatikami, pokud vám doslouží.

Pneumatiky do přírody nepatří
V době pravidelné výměny pneumatik se v lesích či příkopech objevují staré pneumatiky, které tam nechávají nezodpovědní řidiči. Pneumatiky nelze jen tak odhodit do přírody,protože jejich rozklad by totiž v přírodě trval přibližně 400 let. Dalším ekologickým prohřeškem je pálení pneumatik, což je škodlivé pro životní prostředí i pro zdraví všech lidí v okolí. Za obě tato řešení navíc hrozí pokuta v řádech desítek tisíc!

Využijte zpětný odběr pneumatik
Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit starých pneumatik, je jejich vrácení prodejci. Zákon 185/2001 o odpadech totiž v paragrafu 38 určuje dovozci nebo výrobci pneumatik povinnost jejich zpětného odběru. Pneumatiky následně putují k ekologické likvidaci, při které se z nich vyrábí pryžový granulát.

Dejte pneumatiky do sběrného dvora
Dalším řešením je sběrný dvůr, který se nachází v každém větším městě. Oproti zpětnému odběru pneumatik, který je zdarma, musíte v případě sběrného dvora zaplatit poplatek za jejich likvidaci.

Využijte pneumatiku jinak
Jste kreativní, máte šikovné ruce a rádi vylepšujete svůj dům či zahradu? V tom případě vám může pneumatika skvěle posloužit – na internetu se dá nalézt spoustu zajímavých věcí, které lze vyrobit ze starých pneumatik. Vyřazená pneumatika tak může posloužit jako houpačka, květináč, pelíšek pro psa či kočku, taburet, stoleček, nebo dokonce i lustr.

Související články

3 důvody, proč nejezdit v létě na zimních pneumatikách
3 důvody, proč nejezdit v létě na zimních pneumatikách

Říkáte si, že letos ušetříte, když nebudete kupovat letní pneumatiky a místo toho odjezdíte následující měsíce na zimních pneumatikách? Ať už jsou Vaše důvody jakékoliv, vězte, že jízda na zimních pneumatikách v létě nedává smysl z finančního ani bezpečnostního úhlu pohledu.

Přezouvají Češi dobře?
Přezouvají Češi dobře?

Celý rok na zimních pneumatikách jezdí málokdo. Průzkum společnosti STEM/MARK pro Barum ukázal, že v přezouvání na letní pláště jsou Češi poměrně disciplinovaní, na zimních pneu v létě podle něj jezdí jen 1,4 % lidí. Horší už je to s pravidelnou výměnou sjetých pneumatik.  Téměř 10 % dotazovaných nevědělo, při jaké hloubce vzorku by se měly vyměnit. Mezi […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!