Auta rostou a pneumatiky s nimi

5. června 2017, 15:32

Zatímco ještě před deseti lety patřily k nejžádanějším pneumatikám 13“ pláště, dnes si zákazníci žádají minimálně 15“, jejichž podíl ovšem také postupně klesá. Může za to skutečnost, že v případě nejoblíbenějších vozů nižší střední třídy jsou „patnáctky“ určeny jen pro základní verze, po nichž není poptávka příliš velká.

Za loňskou letní sezonu byl sice stále ještě nejžádanějším rozměrem 195/65 R 15 H s více než 10% podílem na trhu, velmi těsně jej však dotahoval 205/55 R 16 V. Oba rozměry lze obout na Škodu OctaviaVolkswagen Golf. Na sedmém místě v žebříčku popularity se objevují první 17“ pláště (225/45 R 17 Z, mj. rovněž pro Octavii), na jedenáctém jsou první 18“ (225/40 R 18 Z XL např. pro Octavii RS). „Statistiky však neukazují jen využívání větších rozměrů disku,“ komentuje statistiky Juraj Ižvolt, ředitel divize Marketing Continental Barum s.r.o. „Lidé dnes také mnohem častěji obouvají širší pneumatiky s vyšším rychlostním indexem. I tento trend je dán vývojem vozového parku a tím, že větší a širší pneumatiky jsou zapsané už v technickém průkazu automobilů. Jde i o snahou výrobců o další zvyšování bezpečnosti. Předpokládáme, že tento vývoj bude ještě patrnější potom, co začne obnova českého vozového parku, který s průměrným věkem více než 14 let patří k nejstarším v Evropě.“

Vzhledem k zásadním požadavkům na špičkové jízdní vlastnosti a vysokou bezpečnost spojenou s krátkými brzdnými drahami není ani výjimkou, že běžné sedany střední třídy nebo SUV obouvají výkonné pneumatiky specifikace UHP, tj. Ultra High Performance. Continental Barum s.r.o. nabízí nový model PremiumContact 6 pro 16“ a větší disky a pro vozy s menšími ráfky má v nabídce oblíbené ContiPremiumContact 5.

 

Související články

Celoroční pneumatika od Continentalu
Celoroční pneumatika od Continentalu

Continental nyní nabízí nový plášť určený do městského provozu a mírného počasí: pneumatiku AllSeasonContactTM.Continental přišel s inovativní kombinací profilu dezénu, pryžové směsi, kontury a konstrukce pneumatiky. Díky tomu Continental výrazně zmírnil nedostatky, které v minulosti vycházely najevo při použití univerzálních pneumatik v zimě nebo na mokré vozovce. Současně se podařilo dosáhnout toho, že nová AllSeasonContactTM […]

Tipy jak prodloužit životnost pneumatik
Tipy jak prodloužit životnost pneumatik

Jedním ze snů každého motoristy určitě je, aby mu pneumatiky vydržely co nejdéle. Přečtěte si několik jednoduchých tipů, díky kterým můžete prodloužit životnost pneumatik, ale také zvýšit jízdní výkon i bezpečnost vašeho vozidla.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!