Hučí vám letní pneumatiky? Problém může být jinde

3. července 2017, 14:14

Možná to znáte. Chcete si užít pohodový letní výlet, ale místo hudby z rádia či vtipných historek od spolujezdců slyšíte nepříjemné hučení pneumatik. Není však dobré nad tímto problémem mávnout rukou a snažit se hučení ignorovat. Problém se totiž nemusí týkat přímo pneumatik, ale může souviset s jinou závadou na vozidle.

Proč hučí letní pneumatiky?

U letních pneumatik není na rozdíl od těch zimních hučení běžné. Zimní pneumatiky totiž mají výrazný vzorek i odlišné chemické složení (k jejich výrobě se používá měkčí směs). Může se však stát, že vám budou hučet i letní pneumatiky.

Prvním důvodem může být jednoduše kvalita pneumatik. Pokud jste si pořídili levné neznačkové pneumatiky, můžete se s hučením potkat. Tomu můžete předejít, když si pořídíte kvalitní pneumatiky, které se vyznačují nízkou hlučností.

Pokud vám záleží na hlučnosti pneumatik, tak se při jejich pořizování nezapomeňte podívat na štítek pneumatiky. Na něm totiž musí být ze zákona uvedena hlučnost pneumatik v decibelech. Ale jak jsme psali dříve, nevěřte slepě EU štítkům, ale zajímejte se i o výsledky nezávislých testů nebo o reference.

Pneumatiky nemusí být příčinou

Ve velké spoustě případů však nemusí být příčinou špatná pneumatika, nýbrž například její špatné přezutí. Než pojedete nepříjemné hučení řešit do autoservisu, zkontrolujte podle šipky, zda jsou pneumatiky nasazeny ve správné pozici. Šipka značí, kterým směrem se má kolo s pneumatikou otáčet.

Často je však nadměrný hluk způsoben opotřebeným ložiskem. V tomto případě existuje jednoduché řešení – zajeďte do servisu a pokud se vaše podezření potvrdí, nechte si staré ložisko vyměnit za nové.

Hučení a vibrace mohou být také indikátorem opotřebených tlumičů. Kvůli jejich špatnému stavu může totiž docházet k tzv. poskákání, kdy se pneumatiky začnou nerovnoměrně sjíždět. Hučení pneumatik může být však způsobeno i ztrátou jízdních vlastností vinou opotřebení nebo také špatným skladováním. V neposlední řadě může být hluk do velké míry zapříčiněn řešením karosérie a interiéru vozidla.

Související články

Auta rostou a pneumatiky s nimi
Auta rostou a pneumatiky s nimi

Zatímco ještě před deseti lety patřily k nejžádanějším pneumatikám 13“ pláště, dnes si zákazníci žádají minimálně 15“, jejichž podíl ovšem také postupně klesá. Může za to skutečnost, že v případě nejoblíbenějších vozů nižší střední třídy jsou „patnáctky“ určeny jen pro základní verze, po nichž není poptávka příliš velká.

Použité pneumatiky – vyplatí se je pořizovat?
Použité pneumatiky – vyplatí se je pořizovat?

V dnešní době se šetří skoro na všem.  Na šetření rozhodně není nic špatného. Ale například při pořizování pneumatik se šetřit nevyplatí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

hana, 30. července 2017, 18:29 0 0

Dobrý den, já jsem určitě pro nákup pneumatik na internetu. Nakupuji od https://www.pneuok.cz a rozhodně bych neměnila!

Odpověď