Použité pneumatiky – vyplatí se je pořizovat?

29. května 2017, 10:25

V dnešní době se šetří skoro na všem.  Na šetření rozhodně není nic špatného. Ale například při pořizování pneumatik se šetřit nevyplatí.

Snažit se ušetřit při výběru kvalitních pneumatik hledáním co nejlepší nabídky, je zcela v pořádku. Někteří řidiči však volí netradiční řešení – pořizují si použité pneumatiky. Pokud nad něčím podobným také uvažujete, tak byste se měli nejdříve pořádně zamyslet.

Především byste si měli zodpovědět na otázku – stojí pár ušetřených korun za zbytečné riskování? Na první pohled se koupě použitých pneumatik možná zdá jako výhodná – jejich cena bývá o poznání nižší než u nových pneu. Ale to je také jejich jediná výhoda, která se ovšem může mnohdy změnit i v nevýhodu, ale o tom se ještě zmíníme níže. Dále už nastupují jen nevýhody.

Použité pneumatiky a jejich nevýhody

Můžeme s jistotou vědět, jaká je historie použité pneumatiky, kterou si pořizujeme? Kolikrát byla opravována? Nebo jak ji majitel skladoval? Hloubku dezénu jsme schopni si snadno a rychle změřit, na Skladování pneumatikpředchozí dvě otázky už ale neexistuje jednoznačná odpověď. A právě z toho důvodu je koupě použitých pneumatik velkým rizikem.

Pokud je totiž pneumatika nesprávně skladována, tak postupně ztrácí své vlastnosti, což se projevuje na jejím celkovém stavu i životnosti. Přestože navenek může působit zachovale, tak ve skutečnosti její chemické vlastnosti či přilnavost mohou být v mizerném stavu. A to ani nemluvíme o tom, že použité pneumatiky mohou mít i jiné skryté vady.

Kvůli špatnému skladování nebo opravám, o kterých vám původní majitel neřekl, může být ojetá pneumatika natolik znehodnocená, že se vám její pořízení nakonec nevyplatí ani finančně. Kromě toho starší pneumatiky postrádají nové moderní technologie a také mívají vliv na vyšší spotřebu.

S ohledem na bezpečnost při jízdě rozhodně doporučujeme pořizovat nové, kvalitní pneumatiky osvědčené nezávislými testy.

Související články

Celoroční pneumatika od Continentalu
Celoroční pneumatika od Continentalu

Continental nyní nabízí nový plášť určený do městského provozu a mírného počasí: pneumatiku AllSeasonContactTM.Continental přišel s inovativní kombinací profilu dezénu, pryžové směsi, kontury a konstrukce pneumatiky. Díky tomu Continental výrazně zmírnil nedostatky, které v minulosti vycházely najevo při použití univerzálních pneumatik v zimě nebo na mokré vozovce. Současně se podařilo dosáhnout toho, že nová AllSeasonContactTM […]

Tipy jak prodloužit životnost pneumatik
Tipy jak prodloužit životnost pneumatik

Jedním ze snů každého motoristy určitě je, aby mu pneumatiky vydržely co nejdéle. Přečtěte si několik jednoduchých tipů, díky kterým můžete prodloužit životnost pneumatik, ale také zvýšit jízdní výkon i bezpečnost vašeho vozidla.

Continental radí, co se starými pneumatikami
Continental radí, co se starými pneumatikami

Firma Continental přináší několik řešení, co udělat s pneumatikami, pokud vám doslouží.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!