Goodyear odhaluje koncept pneumatik pro čistší a pohodlnější městskou dopravu – Oxygene

7. března 2018, 8:34

V podobě nejnovějšího konceptu pneumatik doslova ožívá budoucnost dopravy. Nabízí vizi řešení pro čistší, pohodlnější, bezpečnější a trvale udržitelnější dopravu ve městech.

Součástí unikátní struktury konceptu pneumatik s označením Oxygene (Kyslík) je živý mech, který volně roste mezi jejich bočnicemi. Otevřená struktura pneumatik a běhoun s inteligentním dezénem pohlcují a dále odvádějí vlhkost a vodu z povrchu vozovky a vytvářejí tak podmínky pro vznik fotosyntézy s následným uvolňováním kyslíku zpět do ovzduší.

Goodyear se inspiroval zásadami cirkulární ekonomiky s důrazem na snižování odpadu, emisí a energetických ztrát.

  • Čistý vzduch, který dýcháme: Oxygene pohlcuje prostřednictvím unikátního běhounu vlhkost z vozovky a vstřebává CO2 z ovzduší, aby je mohl využít mech rostoucí v bočnicích, v němž se fotosyntézou přeměňují na kyslík, jenž se pak uvolňuje do ovzduší. Ve městě velikosti velké Paříže s přibližně 2,5 miliony vozidel by to mohlo ročně znamenat uvolnění zhruba 3.000 tun kyslíku a pohlcení více než 4.000 tun oxidu uhličitého.
  • Recyklování ojetých pneumatik: Konstrukce Oxygene se obejde bez stlačeného vzduchu a vyrábí se v 3-D tiskárně z prášku z recyklovaných použitých pneumatik. Lehká, nárazy pohlcující struktura poskytuje odolné řešení bez hrozby defektů s cílem prodloužit životnost pneumatik, minimalizovat problémy s jejich údržbou a omezit tak problémy spojené s dopravou. Otevřená struktura pneumatiky dále také zvyšuje bezpečnost provozu, protože díky pohlcování vody z běhounu zvyšuje přilnavost pneumatik.
  • Výroba vlastní energie: Oxygene sbírá energii vytvořenou během fotosyntézy a využívá ji pro pohon zabudované elektroniky, včetně palubních senzorů, procesorů umělé inteligence a nastavitelného osvětlovacího pásu v bočnici pneumatik, který změnou barvy světla upozorňuje jak ostatní řidiče, tak i chodce na nadcházející akci, například změnu jízdního pruhu nebo přibrzdění.
  • Komunikace rychlostí světla: Oxygene využívá komunikační systém na bázi viditelného světla, neboli LiFi, pro vysokokapacitní mobilní napojení rychlostí světla. Pomocí LiFi se mohou pneumatiky připojovat k Internetu věcí a vyměňovat si data na půdorysu vůz-vůz (V2V) a vůz-infrastruktura (V2I), což má obrovský význam pro řídicí systémy inteligentní dopravy.

Stejně jako dosavadní návrhy konceptů, které Goodyear v Ženevě prezentoval v minulosti, je i Oxygene zamýšlen jako výzva k zamyšlení a nastolení dalšího směru diskusí o budoucnosti inteligentní, bezpečné a trvale udržitelné dopravy,” řekl Chris Delaney, prezident společnosti Goodyear v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.Tím, že takovým způsobem přispěje k čistšímu ovzduší, by mohl nový koncept pneumatik zlepšit kvalitu života a zdravotní stav obyvatel měst.”

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!