Goodyear uvádí novou technologii pneumatik pro elektromobily

12. března 2018, 13:48

Prototyp pneumatik EfficientGrip Performance s technologií Electric Drive je zatím posledním krokem společnosti Goodyear při vývoji pneumatik, které budou vyhovovat specifickým požadavkům na provoz elektrických vozidel.

Společnost Goodyear dává na veletrhu 2018 Geneva International Motor Show nahlédnout na prototyp pneumatik EfficientGrip Performance s technologií Electric Drive. Prototyp by měl být rostoucímu trhu elektrovozidel na evropských silnicích k dispozici do roku 2019.

Zkoušky společnosti Goodyear odhalily, že tradiční pneumatiky se na elektromobilech opotřebovávají až o 30 procent rychleji jak vinou silného okamžitého točivého momentu elektromotorů, tak také kvůli vyšší hmotnosti vozidel se soustavou těžkých baterií.

Vedle požadavků na vyšší životnost výrobci automobilů volají u pneumatik pro elektrická vozidla také po úpravě valivého odporu. Prodloužit dojezd elektromobilů totiž považují jejich uživatelé kvůli nedostatečné infastruktuře dobíjecích stanic ve většině zemí za prvořadý úkol. Mezi další zadání pro výrobce pneumatik patří tichý provoz a pohodlná jízda, protože elektrická vozidla mají oproti tradičním vozům jen zhruba poloviční hlučnost.

Technologie Electric Drive

Na všechny tyto požadavky má prototyp pneumatik EfficientGrip Performance s technologií Electric Drive následující odpovědi:

  • Delší kilometrový proběh díky inovativnímu dezénu běhounu: užší příčné drážky (malé kanálky) dovolují styk pryže s vozovkou na větší ploše než tradiční radiální dezénové drážky. Díky rozsáhlejší kontaktní ploše pryže s vozovkou pneumatika lépe zvládá vysoké hodnoty točivého momentu, přitom si však současně udržuje vysokou výkonnost i za mokra. Navržený dezén běhounu dále zabraňuje, aby se zvukové vlny šířily do dezénových drážek, a snižuje tak vnitřní i vnější hluk vozidla.
  • Nosnější konstrukce: Vnitřní tvar pneumatiky byl zdokonalen tak, aby poskytl dostatečnou nosnost pro vyšší hmotnost vozidla danou bateriemi, ale současně také udržel optimální stopu běhounu, která je předpokladem pro vysokou výkonnost pneumatik.
  • Delší dojezd: Materiálové vlastnosti běhounové směsi byly vyladěny pro dosažení mimořádně nízkého valivého odporu s cílem zvýšit dojezd vozidla při zvládání vysokých hodnot točivého momentu. Bočnice pneumatik byly navíc zkonstruovány tak, aby se snížil aerodynamický odpor a zmenšil objem rotující hmoty, což zase přispívá k nižší spotřebě energie.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!